Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Parasietenwijzer voor paarden


22-07-2010

van de Faculteit diergeneeskunde in Utrecht.....


De Faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht heeft een parasietenwijzer ontwikkeld voor de houders van paarden en pony's. Met behulp van een ''beslisboom'' kan een houder nagaan of er iets gedaan moet worden aan wormeninfecties. Later komen er nog adviezen over de paardenhorzel.

Er is ook een parasietenwijzer voor de houders van koeien. In de maak zijn parasietenwijzers voor ezels, schapen, geiten, varkens en pluimvee. Deze wijzers (voor schapen bestaat ook al een wormenwijzer.nl) zijn van groot belang voor een goede bestrijding van zowel inwendige als uitwendige parasieten en een terughoudend gebruik van allerhande middelen.

Resistentie tegen ontwormingsmiddelen
Tegen diverse middelen dreigt resistentie te ontstaan of is al resistentie aanwezig. Dit betekent dat de wormen niet meer reageren op het toegediende middel. Naast het toedienen van ontwormingsmiddelen is goed weidebeheer, geregeld verweiden en mestonderzoek minstens even belangrijk.

De parsietenwijzer voor paarden is opgezet voor de wat grotere paardenbedrijven maar kan ook goed gebruikt worden voor de kleinschalige en hobbymatige houders.

De parasietenwijzer voor runderen beperkt zich vooralsnog tot maagdarmwormen en longworm. Een beslisboom voor leverbot en ectoparasieten is nog in ontwikkeling. 

Kijk op de parasietenwijzer van de Universiteit van Utrecht

Bron: Levende Have

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina