Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Help! Mijn paard valt af in deze winterperiode


25-01-2024


Het is soms echt een uitdaging om je paard in deze winterperiode op een goed gewicht te houden. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende redenen waardoor jouw paard mogelijk zijn gewicht verliest. Ook krijg je tips om er voor te zorgen dat je paard weer meer spekkies gaat krijgen!

 

Redenen voor gewichtsverlies bij paarden in de winter:

 

1. Beperkt of geen weidegang 

Veel paarden staan in de winterperiode niet meer in de wei. Staan ze wel op de wei dan is het gras vrijwel op en als er nog gras staat is de voedingswaarde erg laag in verband met de tempratuur en de missende zon. Dit is natuurlijk een heel verschil met de zomerperiode waarin het gras volop groeit en voedingsrijk is. 

2. Geen aanpassing in het rantsoen

Veel eigenaren hanteren nog geen apart winter en zomerrantsoen of wordt het rantsoen niet aangepast op de veranderde behoefte van het paard. Misschien ben je wel meer gaan rijden of verbruikt jouw paard meer energie door andere factoren. Dit zijn belangrijke punten om mee te nemen in het samenstellen van je rantsoen. 

3. Verhoogd energieverbruik

Paarden gebruiken meer energie in de winter dan in de zomer. Dit doen ze om warm te blijven en ze gebruiken natuurlijk ook meer energie voor de aanmaak van die lekkere teddyvacht. Het is dus extra belangrijk dat er in deze periode meer voedingsstoffen beschikbaar zijn.

 

Tips om gewichtsverlies te voorkomen of je paard weer aan te laten komen!

 

1. Voldoende (of meer) ruwvoer

Minder of geen gras betekend dat je paard meer ruwvoer nodig hebt. Belangrijk is om altijd de vuistregel aan te houden van minimaal 2kg ruwvoer met 100kg lichaamsgewicht per dag. Voor een paard van 550kilo komt dit uit op minimaal 11 kilo ruwvoer per dag. 

2. Zorg voor de juiste aanvulling

Ruwvoer bevat niet alle voedingsstoffen die een paard nodig hebt. Een aanvulling is dus een absolute must. Kies heel bewust of jouw paard een balancer nodig heeft of beter een krachtvoer kan gebruiken. 

3. Schakel hulp in

Een passend rantsoen vinden voor je paard is soms een ingewikkelde klus. Zeker voor een paard met ondergewicht omdat er nog meer factoren mee kunnen spelen. Schakel in deze gevallen de hulp in van de dierenarts of een voedingsspecialist die je kunt helpen. De gezondheid van je paard staat immers op #1!

 

Larissa Vermeulen - Voedingscentrum voor Paarden

Wil je merkonafhankelijk advies over het rantsoen van jouw paard? www.voedingscentrumvoorpaarden.nl

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina