Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Wagenziekte bij paarden: maagzweren door transport


10-04-2020


Bij mensen is reis- en wagenziekte een veel voorkomend probleem. Worden wij vooral misselijk en licht in het hoofd, heeft het bij paarden met name een vervelend effect op de maag. Het wordt zelfs gezien als een grote risicofactor voor maagzweren bij paarden. Europese wetenschappers hebben daarom recentelijk een onderzoek gedaan naar het verband tussen het vervoeren van paarden en maagzweren.

Een groep van 26 merries werd gebruikt om te testen op maagzweren. Alle merries werden zowel voor als na een transport van 12 uur onderzocht op maagzweren door middel van een endoscopie waarbij met een camera in de maag gekeken wordt.  12 van deze merries kregen ook een neussonde om de pH waarde van het maagsap te kunnen bepalen. Hoewel de pH waarde in de maag van deze 12 merries steeg  tijdens het transport en dus minder zuur werd, zagen de onderzoekers toch een stijging in maagzweren bij de merries na het transport.  Deze toename van maagzweren was met name te zien bij de merries die een tijdje voor het transport niet hadden gegeten in verband met het plaatsen van de neussonde of de endoscopie.

Catherine Whitehouse  MS, een voedingsadviseur voor Kentucky Equine Research legt uit: “Ondanks dat er in het onderzoek niet vermeld is of de merries ervaren waren met reizen, bevestigd het onderzoek wel dat het reizen met paarden verandering aanbrengt aan de gevoelige binnenkant van de maag”.

Om schade aan de maag te voorkomen is het aan te raden om voldoende hooi aan te bieden tijdens transport en na iedere paar uur ook water aan te bieden. In een gevulde maag ontstaan minder snel maagzweren en transport levert veel stress op die door het eten van hooi mogelijk gereduceerd wordt. 

Bron: Padalino, B., G.L. Davis, and S.L. Raidal. 2020. Effects of transportation on gastric pH and gastric ulceration in mares. Journal of Veterinary Internal Medicine.

Lees meer:
Maagzweren

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina