Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Jouw paard heeft ruwvoer nodig, ook 's nachts


15-09-2019


De meeste paarden krijgen de laatste hooi/kuilmaaltijd tussen 18:00 – 23:00 uur ’s avonds. Volgens Schotse en Ierse onderzoekers kunnen paarden los hooi of kuilgras op de grond snel opeten en het gevolg is dat zij veel uren moeten wachten tot de ochtendmaaltijd. Dit kan de gezondheid negatief beïnvloeden. Meer dan vier uur zonder voer is vasten voor een paard en kan tot problemen leiden. Dit geeft praktische uitdagingen en met name ’s nachts. Slowfeeders kunnen de “graastijd” ’s nachts met 95 – 105% verlengen.

“Als paarden meer dan vier uur geen voer krijgen, dan is er technisch sprake van vasten” zegt Barbara Hardman van de Royal School of Veterinary Studies aan de University of Edinburgh in Schotland. Foerageren (gedrag van ruwvoer consumeren) is van cruciaal belang voor de darmgezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid.

“Als een paard onbeperkt toegang heeft tot gras/ruwvoer, dan eet een paard ca. 10 – 14 uur per dag” zegt Hardman tijdens haar presentatie op de 15e conferentie van de International Society for Equitation Science (ISES) in Ontario, Canada. Het is echter belangrijk om te onthouden dat die definitie van ‘dag’ een volledige periode van 24 uur is, en niet alleen tijdens de uren van daglicht, voegde ze hieraan toe.

"Er is een algemene misvatting dat paarden meer comfort hebben in een groot strobed in vergelijking met een nacht in de weide," zei ze. “Meer dan vier opeenvolgende uren zonder voer geeft een paard echter een groter risico op maag- en darmproblemen zoals koliek, maagzweren, evenals de ontwikkeling van stereotiep gedrag zoals kribbebijten of weven. Als paarden ’s nachts op stal gehouden moeten worden, dan kan gebruik van slow-feeders helpen om foerageren in de nachtelijke uren te verlengen.

Onderzoekmethode
Hardman deed onderzoek naar het nachtelijke gedrag van vier paarden – allemaal ca. 9 jaar oud – in verschillende voedingscondities, terwijl zij ’s nachts op stal stonden. 

De vier paarden kregen allemaal op drie manieren ruwvoer aangeboden:
1. Los hooi op de grond
2. Slowfeeder I: grote plastic container die hooi door de tralies aan de onderkant van de container verdeeld.
3. Slowfeeder II: grote plastic container met een deksel met gaten dat geleidelijk naar beneden gaat als het hooi door de gaten wordt getrokken.
Beide slowfeeders zijn ontworpen voor gebruik op de grond.

De onderzoekers gebruikten infrarood LED-camera’s om tussen 15:00 uur ’s middags en 8:00 uur ’s morgens elke 30 seconden een foto te maken, gedurende zeven dagen per paard. De gegevens van de laatste twee dagen werden geanalyseerd, nadat elk paard de gelegenheid had gehad om te wennen aan de nieuwe manier van voeren. De afbeeldingen werden omgezet in gedragstabellen die aangeven hoeveel tijd paarden aan gedrag besteden, zoals eten, rusten, liggen, bewegen en staan.

Resultaten
Hardman ontdekte dat wanneer de paarden slowfeeders hadden, ze 95 tot 120% meer tijd besteedden aan foerageren (afhankelijk van het ontwerp van de slowfeeder) dan wanneer ze los hooi op de grond hadden. Interessant genoeg leken ze de foerageringstijd ook meer te spreiden tijdens de nacht.

Langere consumptieperiodes betekenden echter niet dat paarden zo bezig waren met eten dat ze geen rust kregen, zei Hardman. Rustperiodes - of ze nu staan of liggen - verschilden niet van de ene voedingssituatie tot de andere.

Conclusie
Paarden die ’s nachts op stal worden gehouden kunnen door middel van een slowfeeder de voertijden aanzienlijk verlengen, waardoor maag- en darmproblemen en stereotypisch gedrag voorkomen kan worden

Lees meer:
Alles over ruwvoer
Slowfeeders

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina