Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Goede voornemens: (goed)koper voeren


01-01-2016


Na de dure decembermaand wordt het nu weer tijd om op de centjes te letten. Door slim te voeren kun je veel geld besparen op voerkosten. Voeding gerelateerde kosten zijn ongeveer 1/3 van de jaarlijkse kosten die het hebben van een eigen paard met zich meebrengen. Uiteraard wil je goede voeding geven, maar een zorgvuldige planning kan veel verschil maken in jouw portemonnee en jouw paard in een topconditie houden.

Door kritisch naar jouw rantsoen te kijken en naar algemene voerrichtlijnen kun je ontdekken hoe je kosten kunt besparen.

Ruwvoer

Weidegang is de goedkoopste manier van voeren, dus dat moet als voordeel gebruikt worden. In het voorjaar en de zomer kan weiland de volledige behoefte aan ruwvoer dekken. In de andere seizoenen moet hooi worden bijgevoerd. Dit hooi dient vrij te zijn van stof, schimmel en vreemde materialen, maar niet alle paarden hebben hoogwaardig hooi nodig. Kies in de plaats daarvan voor hooi dat geschikt is voor het individuele paard. Sobere rassen kunnen prima op gewicht blijven met grof langstengelig hooi (medium kwaliteit) en dit hooi is minder duur dan hoogwaardig hooi.

Geef zoveel hooi als het paard zal eten om verspilling te voorkomen. Gebruik een hooinet of slowfeeder om het hooi niet te laten vermengen met de bodembedekking. Ruwvoer is essentieel voor de gezondheid van het maagdarmkanaal, maar teveel kost alleen maar geld. Je kunt ook veel geld besparen door het hooi vanaf het land te kopen, maar dan moet je wel in de gelegenheid zijn om een grotere partij op te slaan.

Krachtvoer

Kies een volledig krachtvoer die alle eiwitten, vitaminen en mineralen bevatten die een paard nodig heeft. Een misopvatting is dat muesli vaak aangevuld moet worden met een brok. De meeste muesli’s zijn samengesteld als complete krachtvoeders, waardoor aanvulling van brok niet nodig is. Lees meer over het verschil tussen muesli en brok. Let op: sommige granenmixen bevatten geen vitaminen/mineralencomplex, waardoor aanvulling wel noodzakelijk is.

Als je voldoende ruwvoer van goede kwaliteit geeft dan kun je minder/weinig krachtvoer geven. Een teveel aan krachtvoer is nadelig voor de portemonnee en kan leiden tot overgewicht, verzuring van de darmen en bij jonge paarden tot groeistoornissen. 

Zorg daarnaast voor een afgesloten voerton, zodat het voer langer vers blijft en ongedierte geen kans krijgt.

Supplementen
Supplementen zijn bijna een standaard onderdeel van het moderne rantsoen geworden. Gedeeltelijk terecht, omdat gespecialiseerde producten het leven van talloze paarden kan verbeteren. Echter supplementen zijn duur en lang niet altijd nodig. Met name een combinatie van supplementen kan een nadelig effect hebben. Een voerdeskundige kan helpen om te bepalen of supplementen noodzakelijk zijn. Oversupplementatie kost veel geld en kan de gezondheid van het paard in gevaar brengen.

Paarden benutten het rantsoen het beste als zij gezond zijn. Daarom zijn regelmatige gezondheidscontroles noodzakelijk, zoals vaccinaties, mestonderzoek en een jaarlijks bezoek aan de tandarts.

Lees meer tips over het besparen van voerkosten
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina