Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Houd de weide gezond met rotatie grazen


31-07-2014


Je ziet het vaak voorkomen: een volledig kaal, verdroogd weiland met zeer kort gras en hier en daar hoog groeiend onkruid. Het liefst zou iedereen de paarden lekker zien grazen in een gezonde weide. De oplossing ligt in het afwisselend beweiden, waardoor het gras periodes met rust krijgt om weer te hergroeien.

Rotatie grazen is een eenvoudige methode waarbij het grasland in meerdere stukjes wordt verdeeld, waar de paarden afwisseld op gezet worden. Hierdoor krijgt het gras een periode rust en daarmee de kans om opnieuw te groeien nadat het is afgegraasd. Rotatie grazen kost meer tijd dan vrij toegang geven tot het hele perceel, maar is deze moeite absoluut waard.

Als het gras de tijd krijgt om te herstellen zal het meer voeding voor de paarden bevatten, waardoor minder bijgevoerd hoeft te worden. Daarnaast zorgt het onderverdelen van het grote weiland ervoor dat er minder plaatsen met hoog gras blijven staan die de paarden niet opeten. Als een grasplant niet de kans krijgt om wortel- en plant reserves aan te vullen, dan kan het grasland overgraasd worden. Dan krijgen onkruiden alle mogelijkheid om zich snel uit te breiden in de weide.

Rotatie grazen kun je het eenvoudigste doen door het weiland met behulp van daagbare elektrische afrastering te verdelen. Een weiland is weer klaar voor begrazing zodra het gras ten minste 6 – 8 cm lang is. Zodra de weide ca. 4 centimeter is, dan dienen de paarden verhuisd te worden naar een ander perceel.

Mocht het gras te snel groeien dan kan het gemaaid worden. Als het gras niet groeit tijdens de droge/hete zomermaanden of als het weiland te nat is door regen, zet je paard dan in een paddock en voer ruwvoer bij. Geef het weiland de mogelijkheid om te herstellen, zodat de grasmat gezond blijft.

Lees meer:
Beheer van de paardenweide
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina