Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Hoefbevangenheid geen domesticatie ziekte


20-03-2014


Chronische hoefbevangenheid bij paarden werd altijd gezien als een domesticatie ziekte. Er werd altijd gedacht dat hoefbevangenheid de oorzaak is van moderne paardenhouderij en het bijbehorende voermanagement. Onderzoek van Lane Wallett , DVM , een promovendus aan de Universiteit van Florida College of Veterinary Medicine, bij de fossielen van paarden van 1 – 3,5 miljoen jaar oud heeft bewezen dat hoefbevangenheid ook in de prehistorie al voorkwam bij paarden.

In de laatste miljoenen jaren zijn paarden geëvolueerd van het formaat van een hond tot de hedendaagse moderne, gedomesticeerde paarden. In eerder onderzoek bij fossielen werden al hoefaandoeningen aangetroffen, zoals overhoef, artritis en hoefkatrolontsteking. Maar nu is ook het bewijs geleverd dat de geschiedenis van hoefbevangenheid al miljoenen jaren terug in de tijd gaat.

De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk voor het begrijpen van risicofactoren en preventie van de ziekte. Tevens blijkt dat er geen menselijke invloed is vereist voor het ontwikkelen van hoefbevangenheid bij paarden.

Lees meer:
Hoefbevangenheid

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina