Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Zogende merrie met weidegang heeft geen graan nodig


17-08-2013


Volgens recente studieresultaten heeft een zogende merrie voldoende aan een goede kwaliteit grasland en is graan niet nodig om de groei en ontwikkeling van het veulen te ondersteunen.

Claire Collas, PhD, onderzoeker bij het Franse Nationale Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (INRA) in Saint-Genes-Champanelle heeft een onderzoek gedaan bij 16 fokmerries in de zoogperiode, gedurende 4 maanden, in de weideperiode. 

Gedurende deze periode, kregen 8 merries een aanvullending van gerst(60% van de dagelijkse behoefte bij lactatie) en de andere 8 merries kregen geen granen, maar uitsluitend gras. Ook werden alle merries besmet met spoelwormen om te onderzoeken in welke mate de merries in staat waren de parasieten af te weren. Tijdens de hele studie werden de merries en veulens regelmatig gewogen en de parasieten onderzocht.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat de merries met het rantsoen zonder aanvulling van granen 12% meer gras aten, in vergelijking met de groep die wel granen te eten kregen, terwijl beide groepen evenlang graasden. (gemiddeld ca. 15 uur per dag). Volgens de onderzoekers is dit te verklaren doordat de merries met uitsluitend gras, efficiënter waren in de begrazing, waarbij er meer gras per hap werd gegeten en sneller werd geslikt.

Beide groepen merries behielden hun lichaamsgewicht tot het einde van de studie, waarna beide groepen gewicht verloren. De groep met granen verloor meer gewicht dat de groep met uitsluitend gras.

Gewichtsverlies aan het einde van de studie zou veroorzaakt kunnen worden door een aantal factoren, waaronder minder beschikbaar gras in de weide en verhoogde parasietendruk. Geen van beide groepen bleek effectiever dan de andere in het afweren van parasitaire infecties.

De veulens uit beide groepen volgden dezelfde groeicurve. Hierin was geen verschil waarneembaar.

Conclusie
Het ontbreken van graan(60% van de energiebehoefte) in het rantsoen heeft geen negatief effect op de groei van het veulen en conditie van de merrie. Het vermogen van merries om veel gras op te nemen verklaart dit resultaat.

Momenteel worden er extra studies uitgevoerd met beschikbaarheid van verschillende hoeveelheden gras om fokkers specifiek te kunnen adviseren. 

Lees meer:
Voer voor zogende merrie

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina