Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Overgewicht voorkomen in het weideseizoen


23-07-2012


In de zomerperiode worden de meeste paarden en pony’s grotendeels in de weide gehouden. Dit kan zorgen voor een aanzienlijke kostenbesparing voor hooi en krachtvoer. Maar een nadeel is dat veel paarden last krijgen van overgewicht in het weideseizoen. Brits onderzoek bij 127 paarden heeft aangetoond dat meer dan een kwart van de paarden last kreeg van overgewicht als zij gehouden werden in het voorjaarsgras.

Paarden vinden vers gras heerlijk. Als zij de keuze hebben tussen hooi en gras, dan kiezen zij voor het verse groene gras. Vers gras is heel smakelijk en het bevat veel suikers en calorieën. Deze calorieën kunnen zorgen voor overgewicht, maar ook zal de bloedsuikerspiegel stijgen, waardoor de insuline omhoog gaat en hoefbevangenheid kan ontstaan, vooral bij paarden met insulineresistentie wordt dit risico groter. 

Opname
Het komt veel paardeneigenaren bekend voor: je zet je paard ’s morgens in de weide, hij begint met grazen en behoudt deze positie de rest van de dag. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel gras je paard dan eet en of hij niet teveel krijgt?

Als een paard slechts enkele uurtjes per dag op de weide staat zal hij vrijwel constant grazen. Bij een gemiddelde grasmat neemt een groot paard circa 4 - 5 kg per uur op. Voor een pony is dit ca. 2,5 – 3,5 kg vers gras per uur. Bij een gemiddelde grasmat zal een paard en pony met constant grazen meer voedingsstoffen opnemen dan hij nodig heeft. In ca. 8 – 10 uur grazen zal een paard met lichte arbeid voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen op een weide, waar voldoende gras en weinig onkruid staat. Lees meer over een grasrantsoen

Het beperken van het aantal uren op de weide is niet altijd effectief. In Brits onderzoek is de grasopname gedurende 8 uur gemeten. In de eerste vier uur aten de paarden bijna 60% van de totale calorieopname, omdat het tempo in de eerste uren zal stijgen bij een kortere beweidingstijd.

Weidebeheer
Te dikke paarden worden vaak gehouden in schrale weilanden die verwaarloosd zijn, maar dit kan averechts werken. Geel gras dat er bijna dood uitziet, kan nog steeds veel suiker bevatten. Omdat de groei van het gras bij droogte wordt beperkt, zal het suikergehalte in het gras stijgen. In verwaarloosde weiden groeien meestal veel onkruiden. Onkruiden, zoals paardenbloem, weeegbree, klaver en distel bevatten meer suikers dan gras. Het suikergehalte van het gras is belangrijk, omdat het kan leiden tot gewicht- en gezondheidsproblemen. 

Overgewicht voorkomen
Paarden met metabole aandoeningen of paarden die bijzonder gevoelig zijn voor gewichtstoename zouden maximaal twee uur per dag op de weide gehouden moeten worden.

Overgewicht kan voorkomen worden door minder/geen toegang tot de weide te geven en in plaats daarvan hooi  te voeren. Dit kan zonde geld zijn als weiland beschikbaar is, maar soms is het wel beter voor het welzijn van het paard om hooi te voeren. Een andere maatregel is de toegang tot de weide beperken als  het gras zeer snel groeit of tijdens droogte, waarbij suikergehalten stijgen. Ook een graasmasker kan een praktische oplossing zijn, vooral als je de paarden graag bij elkaar wilt houden.

Extra beweging kan ook heel effectief om overgewicht te voorkomen. Door extra veel/lang te gaan rijden zal de opname van extra calorieën gecompenseerd worden. Ook een goed weidebeheer kan de suiker en fructaanconcentratie van het gras reduceren, waardoor overgewicht wordt voorkomen.

Bovengenoemde maatregelen kunnen oplossingen zijn om overgewicht in het weideseizoen te voorkomen, maar er zijn ook andere milieu-factoren, zoals weersomstandigheden die buiten onze controle liggen. Daardoor zullen wij de opname van weidegras moeten beheersen om overconsumptie te voorkomen.

Lees meer:
Dikke paarden


 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina