Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Zin en onzin van vitamine-/mineralenvoeders


28-06-2012


Iedereen weet dat vitaminen en mineralen goed zijn voor zowel mensen, als paarden. Onderzoek heeft de kennis over paardenvoeding vergroot en daarom weten we steeds beter hoe we in de behoefte van ons paard kunnen voorzien. Een voedermiddel dat nog niet standaard wordt gebruikt zijn de vitamine/mineralenvoeders (ration balancers). Deze brokjes kunnen een onderdeel van het rantsoen vormen, maar hoe moet je deze dan gebruiken? En voor welke paarden is het geschikt?

Oorspronkelijk zijn deze vitamine/mineralenvoeders ontwikkeld voor groeiende paarden. Een vitaminekorrel – in combinatie met goed ruwvoer – kan voorzien in de behoefte aan vitaminen, mineralen en aminozuren dat een paard nodig heeft. Zonder dat er teveel calorieën worden gegeven, die een hoger risico op bijv. OCD kunnen veroorzaken. 

Naast de jonge paarden kunnen ook volwassen paarden baat hebben bij een soortgelijk rantsoen met weinig calorieën. Bijvoorbeeld sobere rassen die alleen op hooi/gras gehouden worden. Afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer zouden eiwit-, vitamine- en mineralentekorten kunnen optreden. Vitamine/mineralenvoeders worden vaak gebruikt om tekortkomingen te compenseren.

Daarnaast is een vitamine/mineralenvoeder een goede optie voor paarden die gevoelig zijn voor grote hoeveelheden suiker en zetmeel uit granen, zoals de ziekte van Cushing en hoefbevangenheid. De lagere glycemische index van een vitamine/mineralenvoeder kan ook het nerveuze gedrag van een paard verminderen.

Vitamine/mineralenvoeders bevatten een hogere concentratie aminozuren, vitaminen en mineralen, waardoor je hier veel minder van hoeft te voeren dan van normale krachtvoer. Vitamine- en mineralenvoeders hoeven niet naast krachtvoer gebruikt te worden, omdat beide een compleet spectrum aan vitaminen en mineralen bevat.

Het ruw eiwitgehalte is soms iets hoger dan van normaal krachtvoer, maar doordat er kleinere hoeveelheden gegeven worden is de totale opname ongeveer gelijk of minder.

Bij het voeren van vitamine/mineralenvoeders dient de rest van het rantsoen te bestaan uit hoge kwaliteit ruwvoer of gras/weide. Indien er sprake is van overgewicht, dan is het noodzakelijk om een passende ruwvoerbron toe te voegen, bijv. grof langstengelig hooi.

Conclusie:
Vitaminen/mineralenvoeders kunnen ingezet worden voor veel verschillende soorten paarden. Door de kleinere hoeveelheid die gevoerd wordt en lagere niveaus van suiker en zetmeel kan het een perfecte aanvulling zijn in veel rantsoenen. Raadpleeg een dierenarts of een voedingsdeskundige voor vragen over het integreren van vitamine/mineralenvoeders in het rantsoen van jouw paard.

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina