Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

FEIT: veel paarden hebben last van maagzweren


01-10-2011

door uiteenlopende oorzaken....


Maagzweren is een veel voorkomend probleem bij paarden. 80 - 90% van de renpaarden lijdt eraan en 50 - 70% van de sport- en recreatiepaarden. Uit recent onderzoek blijkt dat endurancepaarden tijdens het wedstrijdseizoen veel meer last hebben van maagzweren. Zo blijkt zware training het risico op maagzweren te vergroten. Oorzaken lopen uiteen van voeding en training tot stress en medicijngebruik.

Maagzweren ontstaan door aantasting van het maagslijmvlies door vluchtige vetzuren. Symptomen van paarden met maagzweren zijn slechte prestatie, eetlust en/of conditie. Ook paarden die lusteloos zijn of het krachtvoer slecht eten, kunnen last hebben van een maagzweer. Paarden die last hebben van maagzweren worden door de verminderde voeropname in veel gevallen mager.

Er lijkt een relatie te zijn tussen kribbebijten en maagzweren en beide aandoeningen lijken een gevolg te zijn van niet toereikend voermanagement.

Paarden met maagzweren zijn gebaat bij een rantsoen met voldoende ruwvoer en zouden 60-75% van de dag laagwaardig ruwvoer moeten kunnen eten. Daarnaast zouden ze 5 - 10 km per dag moeten kunnen lopen. Verder kunnen kleine porties en hoeveelheden krachtvoer bijdragen aan een gezonde maag. Evenals calcium- en eiwitrijke producten. 

Heb je het vermoeden dat ook jouw paard last heeft van maagzweren? Raadpleeg dan een dierenarts. Deze kan door middel van een endoscopie uitsluitsel geven.

Lees meer:
Voeren tegen maagzweren
Column: nachtbraker met maagpijn
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina