Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

200 deelnemers uit 21 landen


30-04-2011

op European Equine Health & Nutrition Congress.......


De  5e editie van het European Equine Health & Nutrition Congress (5th EEHNC) met het speciale lustrum thema “Feeding the Muscles” trok 200 bezoekers afkomstig uit 21 landen naar Waregem (BE). Internationaal gerenommeerde onderzoekers, (team)dierenartsen, vertegenwoordigers uit de industrie maar ook paardenprofessionals en docenten volgden workshops en lezingen gerelateerd aan het congresthema. Op de eerste dag van dit congres werd de relatie tussen voeding en “de spier” van het gezonde prestatiepaard besproken.  Niet alleen de voeding, maar ook de training en geneeskunde van paarden kwam aan bod.  Op de 2e dag werd  ingegaan op specifieke spierproblemen en op de voeding van paarden met spieraandoeningen. Deelnemers konden praktische workshops volgen en een demonstratie op het BLOSO paardensportcentrum bijwonen van een nieuwe endoscopietechniek om de luchtwegen van paarden tijdens beweging te scopen. Op de vooravond van dit congres opende het Waregemse stadsbestuur de tentoonstelling van “Paardenmiddel tot Paardendokter”. Deze tentoonstelling brengt op een toegankelijke wijze geschiedenis van de paardengeneeskunde in beeld en is tot 15 mei te bewonderen in Waregem.

Het 5e EEHNC vond op 15 en 16 april plaats in paardenstad Waregem (BE). Het congres is geïnitieerd door Cavalor in 2000. De eerste editie van dit congres vond plaats in Antwerpen. Het 5th EEHNC is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal congres waarin verschillende onderzoeksinstellingen en universitaire klinieken in België (Universiteit Gent, Université de Liège) en Nederland (Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit & Research Centre) participeren.

Peter Bollen (President EEHNC) reikte de “Poster Award” uit aan Femke Schaafstra  (Universiteit Utrecht) voor haar onderzoek naar “Evaluation of three digestibility markers in ponies fed four different qualities of grass hay”. Het (promotie) onderzoek van Schaafstra richt zich op de ontwikkeling en validatie van een techniek waarbij met behulp van merkstoffen de vertering van voedermiddelen  bij paarden eenvoudig bepaald kan worden. (Foto: Femke Schaafstra ontvangt uit handen van Peter Bollen, President of the EEHNC een cheque van 500 Euro die verbonden is aan de Poster Award voor haar onderzoek; Geheel links Prof. Geert Janssen, voorzitter van het wetenschappelijk comité van het 5th EEHNC).

In 2011 wordt ook wereldwijd de 250e verjaardag van het diergeneeskundige onderwijs en beroep gevierd. Naast de komst van het 5th EEHNC is dit mede de aanleiding geweest om de geschiedenis van de paardenzorg en geneeskunde in kaart te brengen. Deze tentoonstelling werd feestelijk geopend door de Burgermeester van Waregem voor aanvang van het 5th EEHNC.  De tentoonstelling getiteld “Van paardenmiddel tot paardendokter” is  nog te bewonderen  tot medio mei 2011 in de gaststad Waregem.  Verschillende universitaire instellingen die ook betrokken waren bij de organisatie van het  5th EEHNC en de daaraan verbonden bibliotheken en musea werkten ook mee aan deze tentoonstelling. 

Meer gedetailleerde informatie m.b.t. de inhoud van het 5th EEHNC kunt u vinden in de uitgegeven proceedings. De proceedings bevatten de inhoud van de presentaties van de geïnviteerde sprekers en samenvattingen van de posterpresentaties. Proceedings kunnen besteld worden via het bestel formulier dat kan worden gedownload op de  congres website  http://www.equine-congress.com.  Op deze website kan ook meer achtergrond informatie over dit congres en proceedings van voorgaande edities gevonden worden.

Video's tentoonstelling 'Van paardenmiddel tot paardendokter' tot 15 mei in Waregem:
Tentoonstelling 'Van paardenmiddel tot paardendokter'
Interview 'Alles goed'
Trefpunt in Kortrijk en Waregem

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina