Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

FABEL: Supplementen wonder in een fles
Veel paardeneigenaren gebruiken supplementen om het paard beter te laten presteren of zich beter te laten voelen. Van sommige supplementen is aangetoond dat ze positief werken op de gezondheid of het welzijn van een paard. Maar er zijn ook ontzettend veel producten op de markt die worden bestempeld als supplement, maar nooit officieel zijn getest op hun werkzaamheid. Vaak is de verwachting van een supplement hoger dan het product kan waarmaken.

Aan het Kentucky Equine Research centrum in Amerika heeft Kathleen Crandell onderzoek gedaan naar de effecten van supplementen bij paarden, variërend van sportpaarden tot fokmerries. De onderzoeker stelde dat veel paardeneigenaren op zoek zijn naar een wonder in een fles.

Soms krijgen paarden meerdere supplementen gevoed omdat een buurman of familielid dit aanraadt. De mentaliteit is vaak: ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Bij vele supplementen is een overmaat geen probleem, maar sommige kunnen toxiciteit veroorzaken. Als je niet in staat bent om etiketten te lezen en te begrijpen wat het effect van diverse supplementen met elkaar heeft raadpleeg dan een dierenarts of voedingsdeskundige om problemen te voorkomen.

Diverse producenten stellen claims die te mooi zijn om waar te zijn. In Amerika houdt de Nationale Animal Supplement Council (NASC) toezicht op supplementen voor paarden ter voorkoming van schadelijke producten. In Nederland bestaat een soortgelijke instantie niet. Indien u twijfelt over een product, aarzel niet om de producent vragen te stellen of raadpleeg een dierenarts of voedingsdeskundige.

Veel gebruikte supplementen zijn supplementen voor spieren, gewrichten en elektrolyten bij warm weer of zware prestaties.

De basis voor het kiezen van het juiste supplement begint bij het ruwvoerrantsoen. U kunt een hooi- of weilandmonster naar een lab sturen voor analyse. Deze analyse kan informatie geven over vitaminen en mineralen die tekort komen in het gras of hooi/kuilgras.

Ieder paard heeft een andere behoefte. Een eigenaar moet rekening houden met gezondheidstoestand, prestatie, levensfase etc. Als je weet welke voedingsstoffen in de bodem ontbreken, dan kun je eventuele supplementen bewust kiezen. Tenslotte, ga zorgvuldig na welke producten gebaseerd zijn op feitelijke en betrouwbare informatie. De gezondheid en het welzijn van je paard is hiervan afhankelijk.

Ga naar SupplementenVergelijk

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina