Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Feiten en fabels over sojaSojabonen en bijproducten van sojabonen worden vaak gebruikt als ingrediënten in paardenvoer. Hele sojabonen zijn zaden van peulvruchten die voornamelijk worden gebruikt als bron van eiwitten en vetten in paardenvoer.


Sojaolie is een smakelijke en gemakkelijk verkrijgbare bron van vet in paardenvoer en wordt soms gebruikt om het vetgehalte en de calorieën in het paardendieet te verhogen. Sojameel, een bijproduct van de oliewinning, is de meest voorkomende eiwitbron in diervoeders, waaronder paardenproducten. Sojadoppen zijn een ander bijproduct van de extractie van sojaolie en vormen een waardevolle bron van goed fermenteerbare vezels voor dieren met het vermogen tot microbiële fermentatie, waaronder paarden en herkauwers.

 

Komt soja-allergie of -gevoeligheid voor bij paarden?

Paardeneigenaren maken zich soms zorgen dat hun paarden allergisch zijn of gevoelig zijn voor soja in de voeding. Hoewel soja een veel voorkomend allergeen is bij mensen en honden, veroorzaken sojabonen en soja-ingrediënten doorgaans geen allergische reacties bij paarden. Voedselallergieën, die in het algemeen ongebruikelijk zijn bij paarden, worden veroorzaakt door een immuunrespons op een voedingseiwit. De typische symptomen van allergieën zijn netelroos en jeuk bij paarden. Voedselgevoeligheid of -intolerantie wordt veroorzaakt door een onjuiste spijsvertering, en de symptomen houden meestal verband met het maag-darmkanaal (zoals overmatig gas, diarree of koliek). 

 

Zijn genetisch gemodificeerde sojabonen en sojaproducten veilig voor paarden?

Meer dan 93% van de sojabonen die in de VS worden verbouwd, zijn genetisch gemodificeerd (GM), en meer dan 80% van de sojabonenvariëteiten wereldwijd zijn GM. De meest voorkomende genetische modificatie van sojabonen is de resistentie tegen het herbicide glyfosaat, dat vaak wordt gebruikt om onkruid te verminderen en de gewasopbrengsten te verhogen. Volgens onderzoeken is er geen verschil in de manier waarop genetisch gemodificeerde en niet-gemodificeerde voedermiddelen de gezondheid en veiligheid van dieren beïnvloeden. Er is niet aangetoond dat het nieuwe genetische materiaal dat in sojabonenplanten is geïntroduceerd (oorspronkelijk ontwikkeld in 1985) om ze resistent te maken tegen glyfosaat de verteerbaarheid van soja-ingrediënten beïnvloedt, en het bleek niet giftig te zijn voor muizen, zelfs als het 1000 keer de normale hoeveelheid werd gevoerd. Er is momenteel een gebrek aan onderzoek bij paarden waarin GM wordt vergeleken met niet-GM-voeringrediënten, maar er zijn geen aanwijzingen dat het voeren van GM-soja-ingrediënten op enigerlei wijze schadelijk is voor paarden. Is paardenvoer met genetisch gemanipuleerde ingrediënten dan nou goed of slecht? Dit is een vraag zonder eenduidig antwoord. De onderzoeksresultaten van wetenschappers variëren aanzienlijk. Aan jou als paardenhouder de keuze. Biologisch paardenvoer bevat nooit genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Als je voor biologisch kiest, ga je automatisch voor GMO-vrij.

 

Verhoogt soja de ontstekingen als het aan paarden wordt gevoerd?

De afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan de vetzuursamenstelling van verschillende vetbronnen die doorgaans aan paarden worden gevoerd. Een van de voornaamste zorgen heeft betrekking op de effecten van de essentiële vetzuren linolzuur (LA), een omega-6-vetzuur, en alfa-linoleenzuur (ALA), een omega-3-vetzuur. Zowel omega-6- als omega-3-vetzuren spelen een rol in de immuunrespons van het lichaam bij het bemiddelen van ontstekingen.

Hoewel de verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren in de voeding belangrijk is, zijn er nog geen ideale verhoudingen voor alle soorten vastgesteld. Bij mensen zijn verhoudingen van 2:1 tot 10:1 als adequaat voorgesteld, afhankelijk van de geëvalueerde medische aandoeningen. De vetzuurverhoudingen bij paarden zijn niet vastgesteld, maar er zijn op dit moment geen tekorten gemeld. Hoewel ruwvoer, de basis van de meeste paardendiëten, relatief weinig vet bevat, is het vetzuurgehalte van dat vet aanzienlijk hoger in omega-3-vetzuren dan in omega-6-vetzuren. Omdat de meeste paarden aanzienlijke hoeveelheden ruwvoer consumeren, is de verhouding vetzuren niet problematisch. Bij paarden die grote hoeveelheden voer nodig hebben, zoals paarden die intensief trainen, zijn de vetten in veel voeringrediënten en oliën, zoals maïsolie, veel hoger in omega-6-vetzuren. Paardeneigenaren zijn daarom bezorgd dat zeer hoge omega-6-vetzuren in de voeding kunnen bijdragen aan medische aandoeningen die verband houden met chronische ontstekingen.

Om het evenwicht tussen omega-6- en omega-3-vetzuren te behouden, is er veel aandacht besteed aan het minimaliseren van omega-6-vetzuren in de voeding en het aanvullen van omega-3-vetzuren. Sojaolie is voorgesteld als voedingsingrediënt dat kan bijdragen aan ontstekingen, omdat het meer omega-6-vetzuren bevat dan omega-3-vetzuren (verhouding 7,5:1). Paardeneigenaren moeten er echter rekening mee houden dat omega-6-vetzuren ook essentieel zijn voor een optimale werking van het immuunsysteem. Verder is de totale hoeveelheid meervoudige onverzadigde vetzuren in de voeding, inclusief omega-3 en omega-6 vetzuren, belangrijk, en niet alleen een verhouding. De hoeveelheid sojaolie die doorgaans in voer wordt aangetroffen, vergeleken met de totale inname van meervoudige onverzadigde vetzuren, is dus doorgaans geschikt om een ​​passend evenwicht aan vetzuren bij paarden te behouden. 

 

Zijn fyto-oestrogenen schadelijk voor het paard?

Veel planten bevatten fyto-oestrogenen, waaronder sojabonen, alfalfa, klavers en vlas. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige verbindingen die chemisch vergelijkbaar zijn met het hormoon oestrogeen en die zich mogelijk kunnen binden aan oestrogeenreceptoren in het lichaam. Interessant is dat verschillende fyto-oestrogenen oestrogeenantagonisten zijn (de werking van oestrogeen blokkeren) of oestrogeenagonisten (de werking van oestrogeen versterken). 

Bij mensen hebben fyto-oestrogenen enkele positieve effecten, zoals het helpen verminderen en voorkomen van bepaalde soorten kanker, en kunnen ze goed zijn voor het ondersteunen van de hartgezondheid. Er zijn echter enkele schadelijke effecten, waaronder een negatieve invloed op de vruchtbaarheid en het veroorzaken van hormonale problemen.

De hoogste concentratie fyto-oestrogenen in soja-ingrediënten wordt aangetroffen in sojameel. Sojaolie en sojadoppen bevatten heel weinig fyto-oestrogeen en zouden voor paardeneigenaren geen enkel probleem moeten zijn. Hoewel sojameel een hoger gehalte aan fyto-oestrogenen bevat, is de hoeveelheid sojameel in de voeding doorgaans een zeer klein percentage van de totale voeding van een paard en zal daarom een ​​vrij onbeduidende hoeveelheid fyto-oestrogenen bijdragen. Fokmerries die alfalfa als primaire bron van voer krijgen, zullen aanzienlijk meer fyto-oestrogenen consumeren dan mogelijk wordt geleverd door sojameel als eiwitbron in een voer- of rantsoenbalancer.

Er zijn weinig onderzoeken gedaan naar de effecten van fyto-oestrogenen in de voeding bij paarden, afgezien van onderzoek dat aangeeft dat fyto-oestrogenen in het spijsverteringskanaal worden opgenomen en in het bloed kunnen worden gemeten. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat fyto-oestrogenen in sojaproducten enig effect hebben op de vruchtbaarheid van fokmerries of andere negatieve effecten op paarden.

 

Bron:

Vrije vertaling vanuit Kentucky Equine Research

Soy for Horses: Facts and Fallacies

January 8, 2024 By Katie Young, Ph.D.

https://ker.com/equinews/soy-for-horses-facts-and-fallacies/

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina