Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Geen veevoer voor paarden!
Paarden en koeien kunnen in één weide grazen en hetzelfde water drinken. Echter de vertering van paarden en koeien zijn totaal verschillend, waardoor paarden geen veevoer mogen krijgen en eiwitrijk gras/kuil voor problemen kan zorgen. Zelfs kleine hoeveelheden van bepaalde toevoegingen in veevoer kunnen fataal zijn voor paarden.

In de voeding voor herkauwers, zoals koeien zit vaak Ureum. Dit is een stikstofhoudende organische verbinding die stikstof levert aan de darmflora voor de eiwitsynthese, waardoor in een belangrijk deel van de eiwitbehoefte van koeien kan worden voorzien. Het maagdarmkanaal van een paard is heel anders ingericht waardoor het ureum niet gebruikt kan worden als bijdrage in de stikstofbehoefte.

Een studie waarin pony's werden gevoed met een dieet bestaande uit 25 % ureum resulteerde in de dood van de pony's. Ureum vergiftiging kan leiden tot coördinatiestoornissen.

Veevoer kan nog een ander ingrediënt bevatten dat gevaarlijk is voor paarden, dit zijn ionoforen. Ionoforen zijn antibiotica-achtige verbindingen die worden toegevoegd om de fermentatie van de pens van de herkauwer te veranderen, waardoor de efficiëntie van het voer van de herkauwer verhoogd. De meest voorkomende ionoforen zijn: Monensin natrium (Rumensin) en Lasaloside (Bovatec). Beide ionoforen zijn uitermate giftig voor paarden. 

Ionoforen worden gebruikt in veevoer, voer voor melkvaarzen en pluimveevoeders. Ook kunnen ionoforen voorkomen in supplementen voor herkauwers.

Geef een paard uitsluitend voer dat speciaal voor een paard is samengesteld en zorg ervoor dat het voer voor paarden apart wordt opgeslagen, zodat niet per ongeluk het verkeerde voer gegeven kan worden.

Lees meer:
Gevolgen koeienkuil voor paarden

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina