Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

FABEL: Haverkorrels in mest betekent een slechte vertering
Regelmatig worden in de mest van een paard haverkorrels terug gevonden. Vaak wordt gedacht dat dit betekent dat deze haverkorrels niet zijn opgenomen en onverteerd weer worden uitgepoept. Waarna de vogels deze granen weer uit de mest zoeken. Zonde van het voer en geld zou je denken. Dit is echter niet in alle gevallen de waarheid.

In veel granenmixen, muesli’s en soms in slobber wordt haver verwerkt. Er wordt vaak hele of geplette haver gebruikt en zowel witte haver als zwarte haver. In de mest van paarden die haver gevoerd krijgen worden vaak haverkorrels terug gevonden. Echter dien je ervan verzekerd te zijn dat het nog een volledige haverkorrel is. Een paard verbruikt het binnenste van de haverkorrel en poept de havervliesjes vaak weer uit. Wees er daarom zeker van dat de haverkorrels in de mest niet uitsluitend de vliesjes zijn, voordat er geoordeeld wordt over de vertering ervan. Het binnenste van de haverkorrel (zetmeel) bevat namelijk de meeste voedingsstoffen en levert energie.

Paarden met gebitsproblemen krijgen vaak geplette haver gevoerd omdat zij gepunte haver niet voldoende kauwen en dus onvoldoende verteren. Goed kauwen is zeer belangrijk voor een goede vertering. Probeer daarom de paarden zo lang mogelijk te laten kauwen.
Het is belangrijk om altijd even naar de mest van een paard te kijken. De mest zegt veel over de vertering. De kleur van de mest geeft een indicatie voor het soort voer. Weidegang geeft duidelijk zichtbaar groenere mest dan hooi. Erg droge licht gekleurde mestballen kan betekenen dat het paard veel stro heeft gegeten.

Stengels in de mest of slappe meest geven ook een indicatie van de vertering. Als niet verteerde lange stengels in de mest terug gevonden worden betekent dit onvoldoende kauwen.  En slappe mest geeft vaak aan dat er een verstoring in het darmkanaal zit. In het laatste stukje van de vertering(de endeldarm) wordt water aan de mest onttrokken. Als er een verstoring in de vertering plaats vindt dan kan dit ervoor zorgen dat er onvoldoende water aan de mest onttrokken kan worden in de endeldarm. Ook kan veel zand terug gevonden worden in de mest. Dit kun je soms zien aan de mest of door enkele mestballen in een emmer water te zetten. Na enkele uren is het zand naar de bodem gezakt en blijft de mest drijven. Dan kun je zien hoeveel zand er is de mest voorkomt. Lees meer over zand opname.

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina