Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

Liefde gaat door de maagOnlangs werd aan mij de vraag gesteld wat je het beste aan je paard kan geven nadat je met hem hebt gewandeld in verband met een peesblessure. Het betreffende paard moest de hele dag op stal staan en mocht slechts 1 of 2 keer per dag kort wandelen. Erg zielig voor het paard en dus wilde de eigenares het paard graag appels of wortelen geven als beloning na het wandelen. Maar is deze beloning wel gezond? En weegt deze beloning op tegen de hele dag op stal staan?

Vroeger maakte ik me er zelf ook schuldig aan om mijn paard vol te proppen met snoepjes, brood en zo nu en dan een appel. Hij vond het heerlijk en hij keek zo schattig naar me. Gedurende de jaren ging ik mezelf steeds meer verdiepen in paardenvoeding en besefte ik me dat al die lekkernijen misschien wel helemaal niet zo gezond waren voor mijn paard. Mijn paard is ook altijd al gevoelig geweest voor koliek en zijn mest was ook niet altijd zoals het hoorde. De ene keer heel vaste mest en dan weer heel dun. Ik besloot dat hij alleen na het rijden nog maar iets lekkers mocht krijgen en ook in beperkte hoeveelheid: 1 of 2 snoepjes, een sneetje brood of een wortel. Ik merkte daadwerkelijk verschil! Hij had veel minder vaak koliekverschijnselen en zijn mest werd ook beter.

Mijn paard moest in het begin wel wennen dat hij minder snoep kreeg en hij bleef maar schooien. Erg vervelend. Ik nam me voor om hier ook wat aan te doen. Bij het laatste snoepje wat hij krijgt aai ik hem met 1 hand over zijn hals, mijn andere lege hand hou ik voor zijn mond en zeg ik ‘nu is het op’. Hierdoor is het voor hem duidelijk dat hij niks meer krijgt en dus ook niet verder hoeft te schooien. Dit werkt echt prima.  Daarnaast krijgt hij ook niet elke dag wat lekkers. Hierdoor verwacht hij niet dat hij elke keer wat krijgt en worden de keren dat hij iets krijgt extra bijzonder.

Bij mijn paard was het duidelijk dat al dat extra snoep niet gezond voor hem was. Maar dit is lang niet bij alle paarden zo duidelijk. Voedingstechnisch gezien heeft geen enkel paard baat bij al die extra’s. Je maakt je paard veel gelukkiger met een berg kwalitatief goed ruwvoer en indien nodig brok of muesli om in de vitaminen en mineralenbehoefte te voorzien. Voor paarden die intensief gereden worden is krachtvoer ook nodig om extra energie te leveren.

Het is heerlijk om je paard te verwennen, net zoals je jezelf ook wel eens op wat lekkers trakteert. Daarom vind ik dat je een paard ook best wat lekkers mag geven, zolang dit maar in beperkte hoeveelheden is en niet elke dag. Voor je paard is het namelijk ook al een beloning wanneer hij na het rijden weer lekker terug de wei op mag en heerlijk kan rollen in het zand. Een snoepje is dan overbodig.

Met betrekking tot het paard met de peesblessure ligt overgewicht snel op de loer. Als je paard 24 uur per dag op stal staat, eet hij zich lekker vol en komen de kilo’s er bij de meeste paarden makkelijk bij. Daarom is in zo’n geval een extra tussendoortje niet verstandig. Een wortel heeft dan altijd nog de voorkeur boven een appel, omdat een wortel voor zo’n 85-90% uit water bestaat en een lagere voedingswaarde heeft. Maar je paard heeft het beslist niet nodig. Het punt is alleen dat de meeste mensen hun paarden al hebben verwend door elke dag wat lekkers te geven. En dan is het inderdaad moeilijk om hier mee te stoppen. Voor de gezondheid van je paard is het echter beter om zo min mogelijk tussendoortjes te geven en verwen hem dan op andere manieren. Geef hem bijvoorbeeld een extra uitgebreide poetsbeurt.

Hoe moeilijk het soms ook is, denk altijd aan de gezondheid van je paard. Zeg ‘nee’ tegen schooigedrag en geef niet elke dag wat lekkers. Wanneer je paard niet standaard een tussendoortje krijgt zal hij het ook niet missen wanneer het door gezondheidsproblemen geen lekkernij mag krijgen. Denk hierbij ook aan paarden met insulineresistentie en hoefbevangenheid. Deze paarden mogen absoluut geen krachtvoer en suikerrijke tussendoortje krijgen, hoe zielig ze soms ook naar je kunnen kijken. In zo’n geval help je je paard alleen maar wanneer je enkel grofstengelig hooi voert in combinatie met een vitaminen en mineralen supplement zonder suiker.

Lees meer:
Column: Extra nutteloos

Overgewicht
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (1)Gineke Gremmen
02-05-2014 01:50
Ik geef mijn insulineresistente haflinger haar vitamine/mineralensupplement als beloning/snoep.
Ze krijgt er iedere dag maar 100 gram van, maar dat is best veel losse brokjes en ook met drie van die kleine brokjes is ze al heel blij. Zo kan ik toch lang haar aandacht erbij houden als we bijvoorbeeld een moeilijke grondwerkoefening doen. En ze krijgt niets ongezonds binnen.
Ook zijn er nog andere voedselbeloningen die geen dikmakers zijn, zoals een wilgentakje of een plukje gras uit eigen wei.

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie