Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

Het fenomeen eiwitbultenDe relatie tussen voeding en gezondheid vind ik erg fascinerend. Het is alleen erg moeilijk om mensen ervan te overtuigen dat jarenlange aannames wellicht niet kloppen. Neem bijvoorbeeld de zogenaamde ‘eiwitbulten’. Wanneer een paard van de een op de andere dag onverklaarbare bultjes heeft, wordt al snel de oorzaak bij eiwit gezocht. Mijn haar gaat dan bijna overeind staan en hoop ik dat mensen niet het totale rantsoen omgooien naar een eiwitarm rantsoen totdat daadwerkelijk bevestigd is dat een overmaat aan eiwit de boosdoener is. Een te laag eiwitgehalte in je rantsoen doet namelijk meer kwaad dan goed.

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en zijn essentieel voor onderhoud van het lichaam, groei en herstel. Eiwit bevindt zich in verschillende organen en weefsels en is de belangrijkste bouwstof voor spieren. Paarden die arbeid verrichten hebben dan ook, net zoals groeiende paarden, zieke paarden, dragende en lacterende merries, een verhoogde eiwitbehoefte. Gevolgen van een tekort aan eiwit zijn bijvoorbeeld, spierverlies, dalende sportprestaties, vertraagde groei van jonge paarden, dalende melkproductie, slecht groeiende vacht en hoeven.

De angst voor eiwit in het rantsoen begrijp ik niet helemaal. Een overmaat aan eiwit wordt gewoon uitgeplast. Echter, een extreme overmaat aan eiwit vormt een belasting voor de lever en nieren. Desondanks zou een gezond paard tot wel circa 3 maal  de eiwitbehoefte moeiteloos kunnen verwerken. Daarnaast is er weinig wetenschappelijk bewijs dat een overmaat aan eiwit echt schadelijk is. En zeker de relatie tot eiwitbulten heb ik tot nu toe nog niet kunnen vinden.

Het lijkt mij meer aannemelijk dat de ‘eiwitbulten’ veroorzaakt worden door insecten, reactie op medicijnen, een inwendige parasiet of een allergische reactie. Deze allergische reactie zou eventueel wel op een specifiek eiwit kunnen zijn, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat dit op een overmaat aan eiwit is. Uit recent onderzoek is gebleken dat paarden waarschijnlijk wel gevoelig kunnen zijn voor gluten, wat ook een eiwit is. Echter, glutenintolerantie veroorzaakt een darmontsteking en voor zover bekend geen huidaandoeningen.

Mocht je paard opeens ‘eiwitbulten’ hebben en twijfel je aan de oorzaak en aan de ernst van de bulten, raadpleeg dan een dierenarts en nutritionist alvorens je rantsoen om te gooien naar een eiwitarm rantsoen.

Lees meer:
Eiwitgevoeligheid
 
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (0)Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie