Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Spoken op de wegZo af en toe hebben ze zo’n bui, of de wind onder de staart en de paarden stuiteren alle kanten op. Het ene paard heeft daar vaker last van dan het andere, karakterkwestie? Maar dat hele schrikachtige ‘spoken’ zien kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Paarden kunnen namelijk ook nerveus en gespannen zijn door een magnesiumtekort.

Hoe zit dat nou met dat magnesium en hoe komt een paard aan een tekort? Op zich zit er in het ruwvoer gemiddeld niet zo ontzettend weinig magnesium als bijvoorbeeld zink en selenium. Maar als een paard arbeid verricht, veel zweet en stress heeft dan wordt er veel meer magnesium verbruikt en zal er dus ook meer in het krachtvoer of een andere aanvulling moeten zitten. Magnesium heeft een rol bij heel erg veel lichaamsfuncties en één daarvan is het geleiden van de actiepotentiaal in de zenuwen (functioneren natrium/kalium pomp).

Bij een tekort aan magnesium werkt de zenuwimpuls dus niet goed en daarom reageren paarden met een tekort dan ook vaak nerveus en schrikachtig. Daarbij kunnen ze ook de spieren niet goed ontspannen door een te laag magnesiumniveau in het lichaam. De diagnose is niet erg betrouwbaar in het bloed te stellen, urine of een spierbiopt geeft meer informatie. Maar paarden met een magnesiumtekort zijn dankbare patiënten. Zodra er een flinke dosering van een goed opneembare magnesiumbron wordt aangeboden dan mag er binnen een week wel reactie verwacht worden. De paarden worden rustiger en kunnen beter ontspannen.

Maar als er nou te weinig van dit effect wordt waargenomen dan hoeft dat dus niet meteen te betekenen dat er geen sprake was van een magnesiumtekort. Ook stress door de manier van huisvesting of training kunnen nerveus gedrag veroorzaken. En daarbij nemen paarden ook makkelijk de spanning van de ruiter over. Een potje extra magnesium voor de ruiter wil geregeld ook wel voor een meer ontspannen paard zorgen.

Lees meer:
Nerveuze paarden
Magnesiumsuppletie zin of onzin?
Column: Magnesium alarmbellen

 
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (0)Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie