Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

De nieuwe trend, alleen ruwvoer?Een paard is een ruwvoereter, dat klopt, maar alleen ruwvoer? Ruwvoer is nogal een breed begrip. Grassen  van allerlei verschillende rassen, bodems, klimaat en oogststadia worden samengevat onder de term ‘ruwvoer’. En is dat dan allemaal datzelfde ruwvoer? Nou nee, dacht het niet.

Tijdens Horse Event hebben wij (VoerVergelijk, Paardenkenniscentrum, Equilin en BLGG) een ruwvoerquiz gehouden om de kennis van de gemiddelde paardeneigenaar en liefhebber te toetsen met betrekking tot het ruwvoer. En wat bleek, maar 30% van de deelnemers was in staat een geschikte partij ruwvoer voor paarden aan te wijzen. En dan hebben we het alleen over de kenmerken, geur, kleur, structuur, oogststadium en diversiteit.

Op zich zou je van de uiterlijke kenmerken van een partij ruwvoer wel enigszins kunnen inschatten of het al dan niet geschikt is om aan paarden te voeren qua schimmel, bederf en energiewaarde. Maar over de samenstelling qua mineralen is op het blote oog helemaal niet goed in te schatten of het wel alles bevat wat een paard nodig heeft om het lichaam gezond te houden.

En daar gaat het steeds vaker mis, het is een zeer goede beweging dat paarden steeds meer als ruwvoereters worden gezien en dan ook een groot gedeelte van de dag de beschikking krijgen over ruwvoer, dat bevordert het welzijn van het paard. Maar van alleen ruwvoer kan een paard niet leven. Steeds vaker zien we partijen ruwvoer waar nog amper selenium, koper en zink in zit. En ook natrium en vitamine E in de winter zijn een probleem. Bij de themabijeenkomst mineralenvoorziening van het paard, georganiseerd door het Productschap DierVoeder bleek uit alle gemiddelde analyses, dat een paard minimaal 2,5 kg krachtvoer bijgevoerd moet krijgen naast voldoende gemiddeld ruwvoer om aan alle nodige voedingsstoffen te komen.

En dat was nou net de trend waar we vanaf willen, kilo’s krachtvoer geven aan paarden die weinig arbeid verrichten en daardoor allerlei gezondheids- en gedragsproblemen ontwikkelen.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
Nieuws: Paardenhouders schatten kwaliteit van ruwvoer verkeerd in
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (4)Carolien Staal
26-11-2012 14:19

Manon
26-11-2012 15:20

Annette
26-11-2012 21:33

Mireille
13-02-2013 20:49

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie