Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Omega 3 vetzuren ter behandeling van artritis


03-01-2011

Volgens onderzoek Kentucky Equine Research Inc....


Onderzoekers hebben ontdekt dat omega-3 vetzuren nuttig kunnen zijn voor de behandeling van artrose en kreupelheden bij paarden.

Één van de meest belangrijke stoffen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een onstekingsproces is prostaglandine. Deze stof wordt geproduceerd uit vetzuren in celmembranen. Meestal wordt dit geproduceerd uit omega-6 vetzuren. Het toevoegen van omega-3 vetzuren in het rantsoen kan opwegen tegen de ontstekingsreactie op verschillende manieren.

Verhoogde concentraties van omega-3 vetzuren concurreren met omega-6 vetzuren die prostaglandines produceren. Indien omega-3 vetzuren aanwezig zijn hebben de geproduceerde prostaglandines een minder groot onstekingseffect, dan dat deze geproduceerd zijn uit omega-6 vetzuren. Omega-3 vetzuren dienen tenminste 28 dagen toegevoegd te worden in het rantsoen voordat deze effect hebben op het ontstekingsproces. 

In een recente studie met 109 honden met artrose(volgens radiografisch onderzoek) van heup of knie werden de effecten van omega-3 vetzuren onderzocht. Gedurende 12 weken werden omega-3 vetzuren gesupplementeerd om te bekijken welke invloed dit had op de benodigde dosis Carprofen. Caprofen is een (NSAID) Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs dat vaak wordt voorgeschreven door dierenartsen als ondersteunende behandeling voor de verlichting van artritis verschijnselen bij honden. De studieresultaten gaven aan dat benodigde dosis Carprofen aanzienlijk was afgenomen en de kreupelheid verbeterde bij de honden die omega-3 vetzuren toegediend kregen.    

Een andere groep onderzoekers voerden onlangs een onderzoek uit bij 16 paarden met een bevestigde artrose van de knie, kogel, knie of hak. In dit onderzoek werd artrose bevestigd met behulp van radiografisch onderzoek en force-plate analyse. Bij force-plate analyse wordt het verschil in de gewichtsbelasting op de hoeven gemeten. Hierbij werden de effecten van omega-3 vetzuur suppletie onderzocht gedurende 90 dagen. Omega-3 vetzuur suppletie zorgde voor een aanzienlijke daling van prostaglandine en het aantal witte bloedcellen in de gewrichtsvloeistof. Dit toont aan dat er minder ontstekingen in de gewrichten voorkwamen. 

Artrose is een veel voorkomende kwaal van paarden die meestal resulteert in ongeschikheid voor de sport. Behandeling van artrose is rust in combinatie met anti-ontstekings geneesmiddelen zoals fenylbutazon (Bute), corticosteroïden, hyaluronzuur, of polysulfated glycosaminoglycanen.

Er is verder onderzoek nodig om te bepalen hoe omega-3 vetzuur supplementen een voordeel kunnen bieden voor kreupele paarden. Ook zou nog onderzocht moeten worden hoe de dosis NSAID, ter controle van de kreupelheid, verminderd zou kunnen worden.

Lees meer:
Supplementen met vetzuren
Supplementen die ondersteunend werken bij artrose

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina