Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Hooi weken: Stofconcentratie verlagen met 60%


20-12-2010

volgens onderzoek door Kentucky Equine Research Inc.....


Voor paarden die gevoelig zijn voor het inademen van stofdeeltjes kan het eten van hooi een probleem zijn. Zelfs de schoonste, hoogste kwaliteit hooi bevat een matige hoeveelheid fijn materiaal. Als een paard zijn neus in een berg hooi steekt of happen hooi uit een hooinet trekt dan inhaleert hij ontelbare kleine deeltjes van stof, schimmelsporen en plantaardige vezels. Bij gevoelige paarden kan deze combinatie van fijne deeltjes ernstige irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Deze irritatie kan zich uiten in mild hoesten tot ernstige bronchiale aandoeningen.

Mogelijke maatregelen zijn hooi nat maken of onderdompelen, een alternatief strooisel selecteren en paarden uit de stal halen tijdens uitmesten en opstrooien. 

In een studie, uitgevoerd door de Universiteit van Edinburgh in Schotland, is het effect van hooi weken op de ingeademde stofconcentratie onderzocht. De stofconcentratie werd gemeten in de ademhalingszone van een paard. De ademhalingszone is 60,96 cm vanaf het einde van de neus.

De studie was opgezet om de bruikbaarheid van korte onderdompeling hooi te bepalen, in vergelijking met langere periodes weken. In het onderzoek werden drie soorten hooi gebruikt:
1. Droog hooi
2. Hooi ondergedompeld in een emmer water en daarna meteen gevoed
3. Geweekt hooi gedurende 16 uur voorafgaand aan de voeding
Ook werd in de studie onderzocht wat de invloed is van het stalmanagement op aangrenzende stallen.

In het onderzoek werd gebruik gemaakt van een hooinet van 5 kg op dezelfde locatie in de stal. Als stalstrooisel werden houtkrullen gebruikt. Er was een significant verschil tussen de verschillende metingen. In vergelijking met het voeren van droog hooi zorgde ondergedompeld hooi voor een reductie van 60% van de gemiddelde stofconcentratie. Het voeren van 16 uur geweekt hooi zorgde voor een 71% reductie van de stofconcentratie.

Daarbij werd het stalklimaat getest door middel van twee situaties:
1. Hooi, stro en een gesloten raam
2. Kuilgras, houtkrullen en open raam
Deze situaties werden gemeten in een box met een paard erin en een aangrenzende lege box zonder strooisel. 

De veranderingen van situatie 2 t.o.v. situatie 1 zorgde voor 73% minder stof in de box en 68% minder stof in de aangrenzende box. Daarnaast werd tijdens het uitmesten in situatie 1 een 19-voudige toename van de gemeten in de betreffende box en een 9-voudige toename in de aangrenzende box.

In deze studie is aangetoond dat het dompelen van hooi voor een duidelijke vermindering van de stofconcentratie zorgt. Hooi langere tijd weken geeft nog iets beter resultaat, maar omdat bij langdurig hooi weken oplosbare voedingsstoffen verloren kunnen gaan, is kortstondig hooi dompelen en direct voeren de beste manier om de stofconcentratie te verminderen.
Verder kan uit het onderzoek geconcludeerd worden dat een aangepast stalklimaat met kuilgras, houtkrullen en een open raam zorgt voor lagere stofconcentraties. Daarnaast kunnen gevoelige paarden tijdens hoge stofconcentraties, bijv. uitmesten/opstrooien of bewegende paarden in- en uit de stal, het beste uit de stal gehaald worden.

Lees het engelse verslag van het onderzoek

Lees meer:
Luchtwegproblemen
Suiker verlagen door hooi te weken
Bezoekersvraag: Hoe moet ik hooi dompelen?

 

 

 


 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina