Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Weinig vezels negatieve invloed op welzijn


25-11-2010

Volgens onderzoek K. A. Houpt, Cornell University's College of Veterinary Medicine......


Ondanks het feit dat paarden van nature zijn ingesteld op een dieet dat rijk is aan vezels en weinig calorieën, kunnen sommige paardeneigenaren het niet weerstaan om hun paard te voeden met een laagvezel, calorierijk dieet.

Paarden zijn grazers. Als zij geen toegang tot de weide krijgen om deze natuurlijke activiteit uit te voeren dan kunnen gezondheid- en gedragsproblemen ontstaan, zoals maagzweren of stalondeugden, bijv. kribbebijten.

Om te bepalen of het paardenwelzijn en gezondheid in het gedrang komt, wanneer geen vezels gegeven worden heeft Katherine A. Houpt, (Professor aan de Cornell University's College of Veterinary Medicine) onderzoek gedaan. Acht merries werden gedurende drie weken gevoerd met onbeperkt hooi en de andere groep met complete brokvoeding. De paarden werden tijdens het onderzoek getraind.

De resultaten
- Paarden gevoerd met hooi besteedde 61,5% van hun tijd aan eten, terwijl paarden gevoerd met brok slechts 10% van hun tijd aan eten besteedde.
- Paarden gevoerd met brok stonden 58% van hun tijd, terwijl paarden gevoerd met hooi slechts 37% van hun tijd stonden.
- Paarden gevoerd met brok besteedde 11,5% van het hun tijd aan zoeken naar voedsel in het strooisel, terwijl de paarden gevoerd met hooi slechts 1,2% van hun tijd besteedde aan dit zoekgedrag.

De onderzoekers concludeerden dat een verlaging van de hoeveelheid vezels in het rantsoen grote invloed op het gedrag en de fysiologie van paarden heeft.

De samenvatting van de studie: ‘Motivatie voor hooi: Effecten van een gepelletiseerd dieet op gedrag en fysiologie van paarden’ is momenteel beschikbaar op PubMed.

Lees meer:
Ruwvoer

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina