Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Paarden behoeven een schuilstal


15-11-2010

Bevestigd door Amerikaans onderzoek......


Paarden die toegang hebben tot een schuilstal, gebruiken die maar heel weinig. Is beschuttting in de wei dan overbodig? Nee, want onder bijzondere weersomstandigheden waarderen paarden hun schuilplaats zeer.

Voor het paardenwelzijn is een schuilstal in de wei zeer belangrijk, zo bleek uit Amerikaans onderzoek aan de Michigan State University. Tijdens dat onderzoek werd van tientallen paarden gedurende een heel jaar precies vastgelegd wanneer ze hun schuilstal opzochten, of ze er in of naast gingen staan of liggen en in welke weersomstandigheden dat was.

Schuilstal tegen kou
Dat bleek nogal te verschillen. In de meeste weersomstandigheden hadden de paarden niet of nauwelijks interesse voor hun schuilplek. Maar bij erg koud, nat of stormachtig weer zochten de paarden de stal wel op. Bij sneeuw gepaard met koude wind was dat een grote meerderheid van de dieren, maar ook bij licht regenachtig, winderig weer trokken meer paarden zich terug in de nabijheid van de stal.  Koudbloedige rassen zochten er ook beschutting tegen hitte en felle zon, warm- en volbloeden deden dat nauwelijks.

Paard als vluchtdier
Opvallend was dat een deel van de paarden vrij consequent niet in maar naast de stal, uit de wind, ging schuilen. Volgens de onderzoekers kan dit betekenen dat het paard zich daar veiliger voelt dan in de stal. Naast een stal heeft een paard meer uitzicht over de omgeving. De gebruikelijke schuilstal, die aan drie kanten muurtjes heeft, zou paarden misschien te weinig overzicht en vluchtmogelijkheden geven. Meerdere uitloopmogelijkheden in de schuilstal zou beter bij de aard van het paard passen, en bovendien meer verkoeling geven in de zomer.

Bron: Levende have

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina