Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Stijgende prijzen van paardenvoer


16-08-2010

Oorzaak: misoogsten graan door droogte en hitte in landen rondom Zwarte Zee....


Misoogsten door droogte en hitte veroorzaken dat de graanprijzen in Rusland, Oekraïne en West Europa omhoog schieten. Ook is zondag 15 augustus een verbod op graanexport ingesteld in Rusland, omdat de oogst veel lager uit zal vallen dan andere jaren. Rusland is één van de grootste producenten van tarwe, gerst en rogge in de wereld. Paardenvoer bestaat hoofdzakelijk uit graan, waardoor de paardenvoer de komende maanden duurder zal worden. 

De LEI notering van tarwe steeg van € 130,70 per ton in januari naar € 143,50 per ton in juni. Inmiddels zijn de tarwenotering gestegen tot boven de € 190,- per ton. Door de stijging van de tarweprijzen worden ook andere grondstoffen zoals tapioca, maïs en graanbijproducten duurder.

Directeur Johan Schuttert van coöperatie Agruniek  spreekt van een onzekere, zenuwachtige markt. Wanneer het huidige prijsniveau voor grondstoffen blijft aanhouden zal de voerprijs met ca. 10% stijgen, is zijn verwachting. (1

Inmiddels hebben enkele paardenvoer producenten de prijzen verhoogd en zal naar verwachting de rest volgen in de komende weken. Er worden geen enorme prijsstijgingen verwacht, zoals in 2007 het geval was.

In Engeland zijn ook de hooiprijzen enorm gestegen door een slecht groeiseizoen. Volgens de Britse hooi en stro verkopers vereniging heeft West-Europa ook te maken met een tekort aan hooi. Hoe erg de schaarste is, is nog niet bekend. (2

(1 Agrarisch Dagblad, 15-08-2010
(2 Bokt nieuws, 02-08-2010

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina