Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Strategisch wisselen van paardenvoer


30-05-2024

Paarden hebben voor verschillende levensfasen verschillende voedingen nodig. Het is belangrijk om langzaam nieuw voer in het dieet te introduceren. Zo geef je de nuttige microben in het spijsverteringskanaal de kans zich aan de verandering aan te passen. Snelle veranderingen in de samenstelling van de microbiële gemeenschap kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken, waaronder koliek of diarree.


Een geleidelijke introductie van nieuw voer is essentieel en hier is hoe je dat kunt doen. Hier zijn enkele stappen om je voeding aan te passen:

Neem de tijd om het nieuwe voer te wegen 

strategisch wissel van voerVerschillende voersoorten hebben verschillende dichtheden, wat betekent dat het ene schepje voer niet hetzelfde weegt als het andere. De voeraanwijzingen op het zakje of label worden vaak in gewichten weergegeven, dus het is belangrijk om te weten hoe dat gewicht eruit ziet in het voerschepje of voerbekter die je gebruikt.

Een digitale keukenweegschalen kan handig zijn voor het wegen van paardenvoer. Een makkelijke manier om er zeker van te zijn dat je paard de juiste hoeveelheid voer krijgt, is door op de voerschep een markering te zetten die overeenkomt met de juiste hoeveelheid, zodat je elke keer hetzelfde gewicht voert. Zorg ervoor dat je het voerschepje bij het voer bewaart. 

 

Lees met aandacht de voedingsinstructies  

Sommige voeders bevatten meer geconcentreerde voedingsstoffen dan andere, wat betekent dat je minder hoeft te voeren. Let op de voedingsinstructies op de zakken paardenvoer om er zeker van te zijn dat aan de voedingsbehoeften van jouw paard wordt voldaan. Afhankelijk van de voedingssamenstelling van het voer dat je introduceert, kan de voersnelheid dus veranderen, zoals bijvoorbeeld bij de balancer. Dit kan je opvangen door de balancer of brok aan te vullen met een structuurrijke ruwvoermix. Als het mix met een balancer betreft dan liefst een mix die dan vrij is van toegevoegde vitaminen en mineralen om overdosering te voorkomen.  

 

Wees waakzaam bij voerweigering

Enkele paarden passen zich gemakkelijk aan veranderingen in voer aan, terwijl anderen er veel langzamer aan wennen. Controleer dagelijks de voerbak om te controleren in hoeverre het voer  opgegeten wordt. Redenen van voerweigeringen zijn:

1. Het afwijzen van nieuw voer door een paard kan betekenen dat het simpelweg de smaak niet lekker vindt. Soms kan een paard, als het de tijd krijgt, wennen aan nieuw voer. Andere paarden kunnen worden gestimuleerd om te eten door het oude voer er licht doorheen te mixen en langzaam af te bouwen.

2. De voedingsvorm kan invloed hebben op hoe goed een paard zijn maaltijden eet. Sommige paarden geven de voorkeur aan structuur- of korrelvoer. Voorkeuren kunnen ook worden beïnvloed door gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld, structuurvoer vereist meer kauwkracht dan korrelvoer, wat het lastiger maakt voor paarden met gebitsproblemen om een ​​maaltijd met structuurvoer te verorberen.

Let op dat als een paard in de loop van een aantal weken of maanden het voer echter niet blijft eten, dat de mogelijkheid bestaat dat hij niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen krijgt. Dit kan dan leiden tot ongewenst gewichtsverlies of tekorten aan voedingsstoffen.

 

Fysieke veranderingen bij het paard of zelfs voerallergie

Voerallergieën komen bij paarden niet vaak voor. Hoewel dit weinig voorkomt, kunnen sommige paarden allergische reacties krijgen op ingrediënten in het voer. Merk je ineens bijvoorbeeld meer jeuk op die verschijnt bij een verandering van voer dan kan dat wijzen op een allergische reactie. Vergelijk ingrediëntenlijsten van het oude en het nieuwe voer op VoerVergelijk.nl en probeer vast te stellen of het nieuwe voer een ingrediënt bevat dat niet in het oude voer voorkomt. Wat je dan kan doen is naar het oude voer teruggaan of een eliminatiedieet uitvoeren. Zo kan je de oorzaak van de allergische reactie achterhalen.

Losse mest of diarree kunnen ook wijzen op spijsverteringsstoornissen. Neem contact op met je dierenarts als je veranderingen in de gezondheid van jouw paard waarneemt als gevolg van voerveranderingen.

 

Houd gedragsveranderingen in de gaten

Paarden die een hoog suiker- en zetmeelgehalte krijgen, vaak nodig als brandstof voor bepaalde soorten oefeningen, kunnen meer energie hebben naarmate ze gewend raken aan het voer. Sommige paarden kunnen een meer gereguleerd gedrag vertonen op een voer dat minder zetmeel en suiker en meer vet en fermenteerbare vezels bevat.

 

Maak de overstap van het ene voer naar het andere zo naadloos mogelijk

Het aanbieden van nieuw voer kan op twee manieren worden aangepakt: 

1. Afhankelijk van de situatie als het oude voer volledig afgebouwd kan worden, dan langzaam beginnen met het nieuwe voer introduceren, waar je de opname elke twee of drie dagen met 100 gram tot 300 gram per keer verhoogt.

2. Een deel van het oude voer al tussentijds vervangen met het nieuwe, beginnend met ongeveer 10% van het nieuwe voer en daarna elke paar dagen verhogen.

 

Team VoerVergelijk

Lucia Leijs (Paardgedragsdeskundige, Paard en Welzijn)

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina