Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

5 Ingrediënten voor een toprantsoen


13-09-2022

Een goed rantsoen samenstellen is voor veel paardeneigenaren nog niet zo eenvoudig. En dat is eigenlijk helemaal niet gek! Er zijn ondertussen veel voermerken en diverse soorten paardenvoeding op de markt, en ook de hypes en meningen vliegen je om de oren. Wat de één top voer vind, zal de ander afraden. In dit artikel geef ik je 5 korte handvatten waardoor het rantsoen van je paard kunt samenstellen.


Ingrediënt 1: Voldoende ruwvoer

Iedere paardeneigenaar weet dat ruwvoer de absolute basis is voor je paard. Maar hoeveel ruwvoer heeft je paard nodig per dag?

Vuistregel:

Een paard heeft minimaal 2kg ruwvoer per 100kg lichaamsgewicht nodig per dag. Voor een paard van 500kg komt dit uit op minimaal 10kg ruwvoer. 

Dit heeft je paard minimaal nodig om genoeg vezels binnen te krijgen om de spijsvertering zijn werk goed te laten doen. 

Ruwvoer is meer dan alleen hooi en voordroogkuil

Ruwvoer is niet alleen voordroogkuil of hooi. Ook gras, gerstenstro, luzerne en andere grasproducten vallen onder ruwvoer. Ook bietenpulp valt onder ruwvoer. Wanneer je het totaal aan ruwvoer gaat berekenen dan tel je al het ruwvoer wat je aan je paard geeft bij elkaar op. 

 

Ingrediënt 2: Kies tussen een balancer of een krachtvoer

Het is ondertussen algemeen bekend dat ruwvoer uit Nederland niet alle voedingsstoffen bevatten die een paard in de basis nodig heeft. We zullen deze aan moeten vullen met een ander product. Dit kan je doen doormidden van een balancer of krachtvoer. 

Het verschil: Een balancer vult enkel de mineralen en vitamine aan en krachtvoer geeft daarnaast ook nog extra energie. 

Balancers zijn bedacht om de tekorten uit ruwvoer eenvoudig aan te vullen, zonder dat je krachtvoer nodig hebt. Dit is ideaal voor paarden die niet veel arbeid verrichten of die ruim voldoende ruwvoer binnen krijgen. 

Paarden die meer arbeid verrichten hebben een hogere behoefte aan vitaminen en minderalen maar ook aan energie. Hiervoor kun je krachtvoer inzetten. 

Welke balancer of krachtvoer je moet kiezen is afhankelijk van jouw paard?

Welke balancer of krachtvoer bij je paard past is afhankelijk van de behoeften van jouw paard plus de voedingswaarden die al in het ruwvoer zitten. Op deze manier kun je zien welke voedingsstoffen hij nog kan gebruiken en welk product je hiervoor in kunt zetten. Ons advies: onderzoek de behoefte van je paard met een professional! 

 

Ingrediënt 3: Voer een constant rantsoen

Veel ruiters geven hun paard extra voer na het rijden. Gewoon lekker als beloning of om extra voedingsstoffen te geven. Hij heet immers meer verbruikt tijdens het rijden. 

Voorbeeld uit de praktijk:

Een tijd geleden kwam een mevrouw naar mij toe en haar paard kreeg 2 verschillende rantsoenen in een week. Zo kreeg naast zijn normale portie ruwvoer, op een vrije dag enkel luzerne, en als hij was gereden een kilo krachtvoer. De arbeid zelf wisselde ook. Wij adviseren om dit niet te doen!

Je paard kan voedingsstoffen niet direct gebruiken

Op het moment dat je paard extra voer krijgt na het rijden, kan hij de voedingsstoffen niet meteen gebruiken. Je paard heeft na 24-48 uur het voer pas verteerd. de kans is dus groot dat hij op een vrije dag het beetje extra voer kan gebruiken. 

Verschillende rantsoenen geeft schommelingen in de stofwisseling.

De ene dag heeft het lichaam meer te verwerken als de andere dag. Laat onderzoeken wat de gemiddelde behoefte van je paard is, en baseer daarop het rantsoen.  Zo voorkom je dat hij teveel krijgt of juist tekorten oploopt!

 

Ingrediënt 4: Voer een zomer- en een winterrantsoen

Of je paard nu in de zomer buiten staat en in de winter op stal, of het hele jaar door 24/7 buiten, de behoeften van je paard veranderen en de voedingswaarden uit vers gras ook. 

Hierdoor heeft je paard in de winter een heel ander rantsoen nodig dan in de zomer.

Hierdoor voorkom je een jojo effect 

Een zomer en winterrantsoen worden nog te weinig gehanteerd waardoor we zien dat paarden in de zomer kampen met overgewicht terwijl we in de winter veel schrale paarden zien. Het seizoen is dus ook van invloed op de behoefte.

 

Ingrediënt 5: Laat het rantsoen van je paard analyseren om de puntjes op de i te zetten

Aan de buitenkant van je paard kan je al veel zien. Zo zie je of de vacht glimt, of je paard goed op gewicht is en of je paard blij en energiek is. Dit vertelt al veel over de conditie van je paard. 

Je kunt niet zien of de organen voldoende of juist te veel voedingsstoffen binnen krijgt.

Op het moment dat je dat gaat zien is het al langer aan de hand en kan het zelfs gevaarlijk zijn voor je paard. 

Laat het rantsoen analyseren zodat je precies weer dat de behoefte is van je paard en om te checken of je paard voldoende voer binnen krijgt om nog heel lang gezond en fit te blijven!

Voedingscentrum voor paarden

Larissa Vermeulen.

Wil je merkonafhankelijk advies over het rantsoen van jouw paard? www.voedingscentrumvoorpaarden.nl





Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina