Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Relatie tussen beenproblemen van een veulen en voeding


07-02-2021


Bij bokvoeten en OCD speelt de genetische factor een grote rol, maar er zijn ook andere factoren die wel beïnvloedbaar zijn, zoals huisvestiging en de voeding voor merrie en later het veulen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de voeding van de merrie en later het veulen een serieuze rol kunnen spelen in het krijgen van orthopedische mankementen. OCD en bokvoetjes zijn daar een goed voorbeeld van en daarom willen wij dit onder de aandacht brengen.

In 2016 bleek uit onderzoek dat veulens die krachtvoer gevoerd kregen een grotere kans hadden op het ontstaan van OCD. Daarnaast werd er gevonden dat veulens die geen krachtvoer kregen een grotere kans hadden om te genezen van bestaande OCD afwijkingen. Indien jonge paarden te veel krachtvoer en dus te veel voedingsstoffen binnen krijgen, heeft dit als gevolg dat ze te snel groeien. Zeker in de moderne rijpaarden fokkerij waarbij we toch graag grote paarden fokken zien we dit probleem vaker terug komen. Het gevolg is dat de groei van de botten te snel gaat, waardoor vergroeiingen aan het bot ontstaan. Voldoende beweging speelt hierbij een essentiële rol gezien de verkregen hoeveelheid energie en bouwstoffen dan ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden waardoor er minder problemen ontstaan. Koper (Cu) speelt dan weer een belangrijke rol in de voeding van de merrie. Koper is een essentiële bouwstof voor het herstel van bot en kraakbeen. Wanneer een veulen met een voorraadje koper wordt geboren heeft het  minder kans op het ontwikkelen van OCD. Het is daarom verstandig om de merrie in de laatste 3-5 maanden van de dracht koperrijk voer te geven.  

Ook bij het ontstaan van bokvoetjes zien we hetzelfde probleem terugkomen. We voeren onze veulens maar al te graag en de lijn van te veel te dikke paarden zien we ook terug bij de veulens. Daarnaast fokken we graag steeds grotere veulens met alle gevolgen van dien. Dit geeft niet alleen een verhoogd risico op OCD, maar ook bokvoetjes is een steeds vaker gezien probleem.  Overmatig voeren kan leiden tot een onevenredige groei van het skelet ten opzichte van de weke delen. Dit heeft als gevolg dat retractie van de diepe buigpees kan ontstaan. Eigenlijk is dat een moeilijk woord voor het feit dat de diepe buigpees te kort wordt omdat het niet zo snel mee kan groeien met de botten. Dit probleem ontstaat met name in de eerste paar maanden na de geboorte van het veulen. Het is dan ook erg belangrijk om de stand van de voeten goed in de gaten te houden en tijdig in te grijpen indien nodig. Bron:
Retractie van de diepe buigpees bij het paard: resultaten van 53 desmotomieën bij 40 veulens

Impact of feeding and housing on the development of osteochondrosis in foals—A longitudinal study

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina