Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Top 5 populaire kruiden


06-02-2021


Kruiden worden al eeuwen gebruikt als voeding. In de loop der jaren is dit een beetje op de achtergrond geraakt, maar sinds enige tijd zien we weer een groeiende populariteit in het gebruik van kruiden. Dit niet alleen om de geneeskrachtige werking, maar ook zeker als afwisseling en aanvulling in het voer.

Kruiden bevatten verschillende vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren. Paarden vinden kruiden over het algemeen erg lekker en eten ze dan ook graag. Een kruidenwei valt dan ook goed in de smaak. 

In een kruidenwei zien we vaak de volgende kruiden terug komen:
* Madeliefjes: Deze zijn rijk aan magnesium en calcium.
* Paardenbloem: Bevatten veel calcium, koper, ijzer en vitamine. Hierdoor heeft de plant een bloed reinigende werking.
*Duizendblad: Deze bevordert de spijsvertering en helpt bij maag- en darmklachten.
* Smalle weegbree: Bevat volop ijzer, kalium, koper, calcium en silicium. De plant werkt als een natuurlijke antibiotica en heeft een gunstige werking op infecties van de luchtwegen. 

 Nu zijn er natuurlijk nog  veel meer  manieren om je paard kruiden als aanvulling te geven, maar wat zijn nu populaire kruiden en wat is hun werking. 

1. Wilgentakken
Veel paardeneigenaren geven met enige regelmaat wilgentakken ter traktatie en afwisseling. Ze zijn makkelijk aan te komen en je kunt ze ook nog eens op allerlei manieren aanbieden. De paarden hebben flink wat te knabbelen wat goed is voor hun tanden en maag. Wilgentakken werken van nature koortsverlagend en pijnstillend. 

2. Brandnetel
Een veel gebruikt kruid is de brandnetel. De plantdelen van de brandnetel bevatten een groot aantal waardevolle ingrediënten, namelijk: chlorofyl, magnesium, ijzer, fosfor, calcium zwavel, vitamine A en C, kiezelzuur, eiwit en verschillende flavonoïden (antioxidanten uit plantaardige voedingsmiddelen). Hierdoor zorgt brandnetel  voor een optimale weerstand, gezonde spijsvertering en helpt bij de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast stimuleert brandnetel het lymfestelsel en een goede bloedsomloop.

3. Kamille
Ook Kamille wordt regelmatig aan paarden gegeven. Het vormt als het ware een slijmlaagje over de slijmvliezen. Dit niet alleen in de mond, maar ook in de maag en darmen. Hierdoor kunnen paarden met zweren baat hebben bij ondersteuning met kamille.

4. Tijm
Tijm wordt met name in “hoestdranken” gebruikt voor het verzachten van de luchtwegen.  Tijm ruikt erg kruidig en zoet en is vaak al van een hele afstand te ruiken. Ook werkt Tijm eetlustopwekkend, maagversterkend en helpt voor een vastere ontlasting. 

5. Rozenbottel
Rozenbottel bevat veel verschillende vitaminen en mineralen. De belangrijkste zijn vitamine C en biotine. De grote hoeveelheid vitamine C in de rozenbottel zorgt ervoor dat het herstel na een ziekte sneller gaat en dat de weerstand in zijn geheel wordt ondersteunt. De biotine bevordert  gezonde groei van de hoeven en maakt ze sterker. Ook kan het ondersteuning bieden voor gezonde luchtwegen, behoud van soepele gewrichten en afvoer van afvalstoffen.

Toch is het gebruik van kruiden ook oppassen. Ook kruiden kun je over doseren en de effecten hiervan zijn nog niet echt duidelijk. Daarnaast zijn verschillende kruiden ook dopingpositief. Opletten geblazen dus als je kruiden voor een wedstrijd voert!

Lees meer over alle grondstoffen in paardenvoeding

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina