Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Hooi stomen of weken?


01-11-2019


Hooi stomen en weken vermindert de hoeveelheid stof- en schimmeldeeltjes en kan de hoeveelheid suiker verlagen. In Canada is recent onderzoek gedaan naar de voedingswaarde en smakelijkheid van geweekt en gestoomd hooi versus droog hooi.

Een groep van 13 renpaarden werd gevoerd met eerste snede hooi van luzerne en timothee, dat gedurende 60 minuten was gestoomd of 30 minuten geweekt. De paarden kregen verschillende combinaties van droog, gestoomd en geweekt hooi aangeboden om smakelijkheid en glycemische reactie (als maat voor insulinegevoeligheid) te beoordelen. Het droge, gestoomde en geweekte hooi werd ook geanalyseerd op macro- en micronutriënten.

Resultaten:
- Het geweekte hooi had lagere concentraties oplosbare eiwitten, suiker en kalium in vergelijking met droog hooi. Tussen gestoomd hooi en droog hooi was er geen verschil
- Er was geen verschil in de glycemische reactie tussen droog hooi, gestoomd hooi of geweekt hoor
- Paarden geven de voorkeur aan droog of gestoomd hooi in vergelijking met geweekt hooi.

De onderzoekers verwachten dat het verlies van suikers in het geweekte hooi leidt tot lagere smakelijkheid, omdat paarden de voorkeur geven aan zoete smaken.

Of hooi stomen of weken beter is hangt af van het individuele paard:
- Prestatiepaarden: door het verlies van voedingsstoffen zou geweekt hooi minder geschikt kunnen zijn voor een paard met een hoge voedingsbehoefte, zoals een prestatiepaard
- Stofgevoelige paarden: gestoomd hooi is beter, omdat de hoeveelheid stof meer gereduceerd wordt
- Suikergevoelige paarden: weken verlaagd het suikergehalte, waardoor geweekt hooi beter zal zijn


Bron: Owens, T., M. Barnes, V. Gargano, et al. Nutrient content changes from steaming or soaking timothy-alfalfa hay: Effects on feed preferences and acute glycemic response in Standardbred racehorses. Journal of Animal Science.

Lees meer:
Hooi stomen
Hooi weken

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina