Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Veel kleine porties krachtvoer vermindert maagzweren


16-11-2019


Uit recent onderzoek aan de Colorado Universiteit is gebleken dat het voeren van meerdere maaltijden per dag een belangrijke rol kan spelen bij het verminderen van maagzweren. In dit onderzoek is gekeken naar een voerstrategie door middel van geautomatiseerd voeren met veel kleine porties verspreid over 24 uur in vergelijking met tweemaal daags voeren.

Het onderzoek werd uitgevoerd met een groep van 31 Quarter Horses verdeeld in twee groepen. Elke groep werd gedurende 60 dagen op twee verschillende manieren gevoerd:
- Traditioneel voeren: 2x per dagkrachtvoer
- Geautomatiseerd voeren: 20 gelijke porties krachtvoer verspreid over een periode van 24 uur

Alle paarden werden individueel in een stal gehouden en kregen 2% van het lichaamsgewicht aan hooi per dag aangeboden. Gedurende het onderzoek verrichtten alle paarden arbeid met een matig niveau. Gastroscopieën (maagonderzoeken) werden uitgevoerd op dag 0, 30 en 60 van het onderzoek.

Maagzweren in het bovenste gedeelte van de maag (Equine Squamous Gastric Disease: ESGD) en in het onderste gedeelte van de maag (Equine Glandular Gastric Disease, EGGD) werden bekeken.

Resultaten:
• Na 30 en 60 dagen een toename van het aantal maagzweren in het bovenste gedeelte van de maag bij de paarden die traditioneel werden gevoerd
• Geen verandering in het aantal maagzweren in het bovenste gedeelte van de maag bij de paarden die geautomatiseerd werden gevoerd
• Na 30 dagen was de verhouding van paarden met maagzweren in het onderste gedeelte van de maag significant lager bij paarden die geautomatiseerd gevoerd werden ten opzichte van paarden die traditioneel gevoerd werden.

Er was geen verschil in Body Conditie Score of gewicht tussen de paarden die traditioneel of geautomatiseerd gevoerd werden.

Conclusie:
Het voeren van veel kleine hoeveelheden per dag kan het ontstaan en ontwikkeling van maagzweren verminderen.

Bron: Bass, L., E. Swain, H. Santos, et al. 2018. Effects of feeding frequency using a commercial automated feeding device on gastric ulceration in exercised Quarter Horses. Journal of Equine Veterinary Science. 64:96-100

Lees meer:
Maagzweren
Rol van luzerne bij maagzweren
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina