Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Botulisme treft ook paarden en runderen


15-06-2010

Botulisme vergiftiting bij paarden door het drinken van besmet water...


Botulisme kan ook gevaarlijk zijn voor paarden en runderen. Door te drinken van besmet water is het mogelijk dat deze dieren een vergiftiging oplopen. Dit meldt het Vlaamse informatiecentrum voor de landbouw (Vilt).

In waterput van stal Austriahof in Beveren-Waas werden twee bacteriën aangetroffen, clostridium en enterokokken. De besmetting kwam aan het licht nadat zeven van de acht paarden uit deze stal waren overleden. Vermoed wordt dat uitwerpselen van besmette vogels het drinkwater van de paarden verontreinigd hebben.

Volgens dierenarts Lefere van de universitaire dierenkliniek in Merelbeke is het bij dierenartsen algemeen bekend dat botulisme niet enkel vogels maar ook paarden en runderen kan treffen, aldus VILT.

"We treffen botulisme frequenter aan sinds paardenhouders hun dieren meer kuilvoeding en voordrooghooi geven. In de in plastic gewikkelde balen hooi kunnen kadavers van vogels of andere kleine diertjes sukkelen. Meestal zien wij een vijf à tien uitbraken per jaar, het blijft dus wel uitzonderlijk. De overlevingskansen voor de zieke dieren zijn miniem".

Botulisme is een vergiftiging die veroorzaakt wordt door bacteriën, veelal afkomstig uit kadavers van rottende dieren. Typerend zijn de verlammingsverschijnselen die niet door de bacterie zelf veroorzaakt worden, maar door het door die bacterie afgescheiden gif botuline. Dit veroorzaakt een blokkade van de signaaloverdracht van zenuw naar spier.

Bron: Levende have

Lees meer:
Water in de weide
Verlammingsverschijnselen door giftig ruwvoer

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina