Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Onveilig water kan dodelijke ijzerstapeling bij paarden veroorzaken


09-04-2019


Onderzoek bij de Universiteit in Utrecht heeft aangetoond dat paarden die langere tijd worden blootgesteld aan hoge ijzerniveaus in water, gras of hooi dit kunnen opslaan in de lever. Deze chronische ijzerstapeling in het lichaam kan leiden tot leverfalen.

De aanleiding voor het onderzoek waren twee paarden op een boerderij die gediagnosticeerd werden met hemochromatose (ijzerstapeling in het lichaam) en leverstoornissen. Deze paarden waren genetisch niet gerelateerd aan elkaar.

In totaal onderzocht het team 22 gevallen (21 niet-gerelateerde paarden en een ezel van acht bedrijven) met bewijs van hemochromatose in bloed- of leverweefselmonsters. De paarden en de ezel vertoonden klinische tekenen van geelzucht, gewichtsverlies, ruwe vacht en sloomheid.

De onderzoekers testten watermonsters van de boerderijen, die allemaal hoge ijzergehalten hadden variërend van 0,74 tot 72,5 mg ijzer per liter boven de maximaal aanvaardbare limiet van 0,3 mg ijzer per liter en die ongeschikt werden geacht als drinkwater voor dieren.

Dierenartsen die de paarden in behandeling hadden op basis van de klinische symptomen hebben diverse behandelingen toegepast, waaronder elektrolyteninfusies, corticosteroïden, antibiotica, NSAID's, opioïden, vitamine E-suppletie en / of omeprazol.

Door leverfalen hebben 9 van de 22 dieren het niet overleefd en zijn nader onderzocht. De onderzoekers ontdekten dat de lever kleiner was dan normaal en roestbruin van kleur. Daarnaast werd ijzerophoping gevonden in andere organen, waaronder de alvleesklier, longen, milt, hersenen, nieren, darmen, schildklier en bijnieren.

"We volgden bloedonderzoek op verschillende paarden die het wel overleefd hadden- tot vijf jaar later - en de ijzerconcentraties waren nog steeds erg hoog", aldus Mathijs J.P. Theelen, DVM, Dipl. ECEIM, EBVS, een assistent-professor aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze verschilden niet van de waarden op het moment van diagnose, ondanks het feit dat de ijzerinname tot een minimum werd beperkt.

Theelen raadt aan om het ijzergehalte van uw voer en water te testen, vooral in gebieden met veel ijzer in de bodem. Tevens dient langdurige toediening van supplementen met veel ijzer vermeden te worden. Tenzij uw dierenarts een dergelijke aanvulling voor een specifieke medische aandoening voorschrijft, "dit is over het algemeen niet nodig bij paarden," zei hij.

Het ijzergehalte in drinkwater kan onderzocht worden door de Gezondheidsdienst voor Dieren.

De studie, "Chronic iron overload causing haemochromatosis and hepatopathy in 21 horses and one donkey", is gepubliceerd in het Equine Veterinary Journal.

Lees meer:
30-11-2015: IJzervergiftiging door slootwater
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina