Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Esdoorn is levensgevaarlijk


15-10-2018


De bladeren en zaden van de esdoorn zijn gevaarlijk voor paarden en kunnen fatale afloop hebben. Begin oktober is een paard in Nederland overleden aan het eten van esdoornzaden. Dit heeft Atypische Myopathie veroorzaakt wat in de meeste gevallen een dodelijke afloop kent. Het risico op Atypische Myopathie is in het najaar het grootste.   

Esdoornzaden en bladeren bevatten Hypoglycine A dat Atypische Myopathie kan veroorzaken. Dit is een zeer dodelijk spierziekte. In 75 – 90% van de gevallen heeft Atypische Myopathie een dodelijke afloop. De vruchten van de esdoorn rijpen in september en oktober en de giftige zaden komen vrij in oktober/november. Daarom is het risico op Atypische Myopathie in het najaar het grootste.

Een paard zal niet ziek worden na het eten van enkele zaden of bladeren, maar bij grotere hoeveelheden (ca. honderden zaden) kan dit een dodelijke afloop hebben. Indien er esdoornbomen rond de weide staan, dan kan het aantal zaden in de weide snel oplopen, aangezien een boom ongeveer 500.000 zaden draagt.

Het advies is om te voorkomen dat paarden in de weide esdoornzaden en esdoornbladeren kunnen eten. Daarbij kan het bijvoeren van extra hooi helpen om het eten van zaden te voorkomen.

Daarnaast komen vergiftigingen door eikels in het najaar regelmatig voor. Groene onrijpe eikels zijn gevaarlijk. Lees meer over vergiftiting door eikels

Lees meer:
Pas op voor de esdoorn
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina