Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Blokkeren van hormonen: de sleutel tot het voorkomen van hoefbevangenheid?


27-10-2018


Paarden en pony’s met insulineresistentie produceren teveel insuline, als reactie op koolhydraten in de voeding, wat na verloop van tijd kan leiden tot hoefbevangenheid. De insulinepieken kunnen eenvoudig worden waargenomen, maar onderzoekers weten niet waarom deze pieken voorkomen. Onlangs hebben onderzoekers gekeken naar een specifiek hormoon dat zou kunnen helpen om het mysterie van hoefbevangenheid door insulineresistentie op te lossen.

Het gaat om het darmhormoon GLP 1(Glucagon-like peptide 1). Dit hormoon komt bij alle paarden vrij in de darmwand bij de vertering van de bepaalde koolhydraten. Het vrijkomen van GLP-1 helpt de alvleesklier tot productie van insuline. Bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid worden hogere GLP-1 waarden gemeten als reactie op graanmaaltijden, maar het was niet bekend of de GLP-1 waarden ook de reden waren van de hoge insuline waarden. Daarom hebben zij gekeken of het blokkeren van het hormoon GLP-1 een belangrijke rol speelt in de hoge insulinewaarden.

Methode

Vijf pony’s met overgewicht, waarvan is vastgesteld dat ze insulineresistentie hebben, zijn gebruikt voor de proef. Ze kregen een middel toegediend waardoor het hormoon GLP-1 niet wordt opgenomen in de cellen. Vervolgens kregen de pony’s een maaltijd met veel zetmeel (gemicroniseerd mais, sojabonen en luzernekaf). Door middel van bloedmonsters werden insuline, glucose en GLP-1 waarden gemeten.

Resultaten, discussie & conclusie
Uit het onderzoek is gebleken:
• Hoge waarden aan GLP-1 bij paarden draagt bij aan overmatige insulineproductie
• De insulineproductie als reactie op een dieet met veel zetmeel werd gedeeltelijk vermindert door het GLP-1 blokkerende middel.

Het is niet zeker dat de hoeveelheid van het GLP-1 blokkerende middel optimaal was, maar meer onderzoek met verschillende doseringen zou dit moeten uitwijzen. Een GLP-1 blokkerend middel zou een mogelijke oplossing kunnen zijn in het voorkomen van hoefbevangenheid.

Iedere wetenschappelijke studie zorgt ervoor dat de rol van insuline bij hoefbevangenheid beter wordt begrepen. Totdat de remedie is gevonden, blijft het voermanagement de belangrijkste bestrijding bij paarden met insulineresistentie. Lees meer over het voermanagement bij insulineresistentie.

Bron: Fitzgerald, D.M., M.A. De Laat, P.A. Harris, and S.R. Bailey. 2018. Effect on plasma insulin of a peptide inhibitor of the incretin hormone, GLP-1, in ponies fed a meal containing micronized maize. In: Proc. Australasian Equine Science Symposium 7:19.

Lees meer:
Invloed psyllium op glucose en insuline

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina