Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

24 - 66% van de paarden heeft overgewicht


05-06-2017


Olga Dansen van VoerVergelijk.nl heeft het European Equine Health & Nutrition Congress’ (EEHNC) bijgewoond in Antwerpen. De praktische tips zal zij in enkele artikelen omschrijven. Dit eerste artikel gaat over de omvang en de gevolgen van het probleem overgewicht bij paarden.

Het gewicht van een paard of pony is één van de belangrijkste parameters voor de beoordeling van het welzijn van het dier. Overgewicht komt echter steeds vaker voor bij paarden en pony’s. Per land is dit verschillend, maar gesteld kan worden dat tussen de 24 tot 66% van de paarden overgewicht heeft. In Engeland lijkt het zelfs zo te zijn dat overgewicht de voorkeur heeft bij de wedstrijd jury’s. Hierdoor vinden paardeneigenaren het ook gepast dat hun dier wat extra kilo’s bij zich draagt. Daarnaast was er zelfs een vermoeden dat pony’s met overgewicht hoger zouden eindigen bij de wedstrijd. Dit vermoeden kon echter nog niet bevestigd worden met het uitgevoerde onderzoek. Wel werd duidelijk dat paardeneigenaren het gepast vinden dat hun wedstrijdpony een hogere body condition score (BCS) heeft en dus te dik is. Dit bleek uit het feit dat 80,6% van de pony’s overgewicht had en 10,2% van de pony’s was zwaarlijvig.

De gevolgen van overgewicht
Paarden en pony’s met overgewicht hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. Bij mensen is er een duidelijk verband tussen overgewicht en verschillende ontstekings- en stofwisselingsstoornissen, waaronder gewrichtsaandoeningen. Indien dit ook bij paarden het geval is, kan het zijn dat een gezond ogend paarden op latere leeftijd gewrichtsproblemen gaat krijgen. Dit dient nog verder onderzocht te worden, maar het is al gebleken dat er inderdaad mogelijke risico’s zijn verbonden aan de hoeveelheid lichaamsvet en gewrichtsontstekingen bij paarden.

Overgewicht geeft een verhoogd risico op osteochondrose
In het onderzoek is ook gekeken naar het effect van overgewicht bij de drachtige merrie op de gezondheid van het veulen. Hieruit bleek dat veulens van merries met overgewicht (BSC > 4) een verhoogd risico hadden op het ontwikkelen van osteochondrose. Dit bevestigd het belang van het juist lichaamsgewicht van de merrie tijdens de dracht.

Uit bovenstaande kunnen we concluderen dat ‘beter te dik dan te dun’ eigenlijk niet een goede insteek is. Het op peil houden van het lichaamsgewicht van je paard is van belang voor de gezondheid van je paard. 

In de volgende nieuwsbrief zal worden ingegaan op één van de belangrijkste ‘take home message’, namelijk dat het voorkomen van overgewicht nog belangrijker is dan we al dachten. Zelfs wanneer een gezonde lichaamsconditie is bereikt door afvallen, zal het risico op bijvoorbeeld hoefbevangenheid altijd verhoogd blijven. Dit is dus een onomkeerbaar effect van overgewicht. Daarnaast worden praktische tips besproken over het opstellen van een afvalprogramma voor een paard of pony met overgewicht.

Lees meer:
Kijk of jouw paard/pony overgewicht heeft
Dikke paarden
VoerVergelijk aanwezig op Europees Paardenvoercongres

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina