Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

VoerVergelijk.nl aanwezig op Europees paardenvoercongres


01-05-2017


Op 23 en 24 maart 2017 is de 8ste editie van hét Europese voercongres: ‘European Equine Health & Nutrition Congress’ (EEHNC), gehouden te Antwerpen. Olga Dansen, voerconsultant bij VoerVergelijk.nl, was hierbij aanwezig. Tijdens dit congres werd aandacht besteed aan de belangrijke factor die voeding speelt in het voorkomen en (deels) genezen van voedingsgerelateerde ziektes. VoerVergelijk zal in de komende nieuwsbrieven de  kennis van dit congres in begrijpelijke taal met jullie delen.

Dit jaar was er een duidelijke vertaalslag van wetenschappelijk onderzoek naar het voedingsmanagement in de praktijk. Hierdoor kan beter worden begrepen waarom bepaalde voedingsadviezen van toepassing zijn, maar bovenal specifieke richtlijnen en tips die in de praktijk werkbaar kunnen zijn.

Het congres was ingedeeld in drie thema’s.

Thema 1: Gezondheidsproblemen door voeding
Het eerste thema had betrekking op de gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door voeding. De gevolgen van teveel of te weinig energie inname werden besproken, maar ook voedingsgerelateerde hartproblemen en het effect van voeding op het ontwikkelen van orthopedische ziektes. Een zeer belangrijke ‘take home message’ was dat het voorkomen van overgewicht nog belangrijker is dan we al dachten, omdat zelfs wanneer een gezonde lichaamsconditie is bereikt door afvallen, het risico op bijvoorbeeld hoefbevangenheid altijd verhoogd zal blijven. Dit is dus een onomkeerbaar effect van overgewicht.

Thema 2: Genezen van ziektes met behulp van voeding

Het tweede thema richtte zich op het (deels) genezen van ziektes met behulp van voeding. Daarnaast werd aandacht besteed aan de voeding voor oudere paarden en paarden met maagzweren. Tot slot werden enkele afvalregimes en de ervaringen hiermee in de praktijk besproken. Dit is zeer relevant, aangezien overgewicht een veelvoorkomend probleem is.

Thema 3: Voorkomen van ziektes met behulp van voeding
Bij het derde thema werd aandacht besteed aan het voorkomen van ziektes met behulp van voeding. Hierbij werd vooral gericht op het effect van voeding op bot- en gewrichtsontwikkeling. Tot slot waren er tal van onderzoeken in het kort gepresenteerd door middel van posters. Hierin werden verschillende onderzoeken met betrekking tot voeding en gezondheid gepresenteerd.

In de komende nieuwsbrieven van VoerVergelijk.nl zal aandacht worden besteed aan bovenstaande thema’s. Zodat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek in begrijpelijke taal wordt overgebracht aan het bredere publiek die zich graag wil verdiepen in de relatie tussen voeding en gezondheid en dit mee kan nemen naar de dagelijkse gang van zaken in de paarden sector. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina