Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Kaneel heeft gezondheidsvoordelen voor paarden


04-04-2017


Uit onderzoek* blijkt dat kaneel mogelijk gezondheidsvoordelen biedt voor paarden. Het zou werken als antioxidant, bloedsuiker verlagend zijn en het kan infecties tegen gaan. 

Uit het onderzoek blijkt dat kaneel anti-oxidatieve eigenschappen heeft. Een antioxidant kan vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen zijn schadelijk in het lichaam, de radicalen reageren met bijvoorbeeld DNA wat kan leiden tot kanker. Vitamine C en vitamine E zijn antioxidanten die van nature in voedingsmiddelen voorkomen. Kaneel bevat polyfenolen, deze stoffen komen veel voor in planten en geven kaneel de anti-oxidatieve eigenschappen. Bij paarden kunnen antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen radicalen die onder andere auto-immuunziekten, kanker en artritis kunnen veroorzaken. Echter teveel antioxidanten in het lichaam is ook niet goed en kunnen zelfs een averechts effect hebben.

Ook zou kaneel een bloedsuikerverlagend effect hebben. Paarden kunnen in tegenstelling tot mensen geen diabetes type 2 ontwikkelen, maar ze kunnen wel dergelijk last krijgen van Equine Metabolic Syndrome. EMS is een combinatie van overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid. EMS is niet te genezen, het is dus belangrijk dat deze aandoening wordt voorkomen.

Daarnaast heeft kaneel antimicrobiële activiteit. Dit betekent dat kaneel infecties tegen kan gaan. Vanwege de toenemende hoeveelheid antibioticaresistente ziekteverwekkers kan kaneel een goed alternatief zijn om infecties tegen te gaan.

Omdat er nog weinig gecontroleerd onderzoek is gedaan naar de voordelen van kaneel bij paarden is er nog geen duidelijke richtlijn over hoeveel kaneel en in welke vorm je kaneel het beste aan je paard kan geven. Bovendien is het ook nog niet duidelijk hoe kaneel reageert met de andere ingrediënten van het rantsoen van jouw paard. Er is eerst meer onderzoek nodig om te weten te komen of kaneel kan worden gebruikt bij paarden en wat voor effecten kaneel heeft op de gezondheid van paarden.

* Ranasinghe, P., S. Pigera, G.A.S. Premakumara, et al. 2013. Medicinal properties of “true” cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): A systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicine. 13:275.
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina