Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

De invloed van psyllium op de vertering


04-03-2017


Psyllium, ook wel vlozaad, wordt vaak gebruikt tegen zandkoliek in verband met de laxerende werking.  Er is nog weinig bekend over andere effecten van psyllium. Recent onderzoek in Turkije heeft aangetoond dat psyllium de methaan uitstoot verminderd, waardoor dit de kans op gaskoliek zou verminderen. Daarnaast zou psyllium de verteerbaarheid van het rantsoen verminderen.

Werking bij zandkoliek

De laxerende werking van psyllium kan preventief werken bij zandkoliek. De psylliumzaadjes kunnen zich helemaal volzuigen met water, hierdoor nemen ze in volume toe. Dit heeft gunstig effect op de darmen van een paard. Door het opzwellen wordt de darmactiviteit gestimuleerd en kan het opgehoopte zand in de darmen naar buiten worden gewerkt.

Invloed op methaangasproductie

Methaangas wordt geproduceerd tijdens de vertering en verlaat het lichaam door middel van een wind. De onderzoekers verwachtten dat psyllium de hoeveelheid methaanproductie zou verminderen, waardoor de kans op gaskoliek afneemt.  

In het onderzoek is gekeken wat de effecten waren van 0 (controle groep), 5, 10, 20 en 40 gram psyllium per kilogram droge stof per dag. De methaanuitstoot werd buiten het lichaam in een laboratoriumopstelling gemeten(in vitro). Uit het onderzoek is gebleken dat hoe meer Psyllium werd gevoerd, hoe minder methaanuitstoot tijdens de in vitro vertering ontstond. Bij de controlegroep was de methaanuitstoot het hoogste.

Overige effecten op de vertering
Het psyllium had geen invloed op de in vitro pH waarde (zuurtegraad) en de productie van ammoniak. Echter bleek psyllium wel een negatief effect te hebben op de verteerbaarheid van het rantsoen.  Verder onderzoek, niet alleen in vitro maar ook in vivo, is nodig om deze effecten van psyllium volledig te onderbouwen en begrijpen.

Psyllium is dus een zeer geschikt supplement bij het verhelpen van zandkoliek en verminderd de methaan uitstoot door vertering, waardoor het ook effectief kan zijn ter preventie van gaskoliek. Over de lange termijn effecten op de vertering is nog onvoldoende bekend en daar dient nog nader onderzoek naar te worden gedaan.

Bekijk het volledige onderzoek: Effect of Different Level of Psyllium Supplementation to Horse Diet on in vitro Fermentation Parameters and
Methane Emission


Lees meer:
Invloed psyllium op glucose en insuline

Zandkoliek

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina