Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Omega 3 vermindert ontstekingsreacties in gewrichten van jonge paarden


05-02-2017


Het is al enige tijd bekend dat omega 3 vetzuren, vetzuren die onder andere in visolie zitten, gezond zijn voor paarden. Zo kunnen deze vetzuren helpen bij de behandeling van artritis, ze zijn effectief tegen luchtwegproblemen, verminderen de jeukreactie bij zomereczeem en hebben gunstige effecten wanneer paarden zwaar worden getraind. Uit onderzoek is gebleken dat omega 3 vetzuren ook nuttig zijn bij het voorkomen van ontstekingen in gewrichten van jonge paarden.

In dit onderzoek zijn twee groepen paarden onderzocht: één groep kreeg een omega 3 supplement naast het normale voer en de andere groep kreeg geen supplement. De paarden deden eerst 14 dagen grondwerk en lichte training. Daarna volgde er 50 dagen van zwaardere training met moeilijkere oefeningen. Tijdens het onderzoek werden er op verschillende dagen bloedmonsters genomen en onderzocht. Hieruit bleek dat de PGE2 concentraties in het bloed stegen naarmate de training vorderde. PGE2 concentraties in het bloed nemen toe wanneer er ontstekingen in het lichaam ontstaan. De paarden die een omega 3 supplement kregen hadden lagere PGE2 concentraties dan de paarden die geen extra supplement kregen. Het rantsoen van de paarden heeft verder geen effect gehad op het gewicht en op de conditie van de paarden, alleen de ontstekingsreactie in de gewrichten van de jonge paarden met omega 3 supplement was verminderd.
Jonge paarden die in training staan kunnen dus voordeel hebben van de ontstekingsremmende werking van omega 3 vetzuren.

De rantsoenen van paarden bevatten doorgaans veel omega 6 vetzuren en weinig omega 3 vetzuren. Te veel omega 6 en te weinig omega 3 vetzuren in het rantsoen kan ontstekingen veroorzaken. Er zijn verschillende manieren om de hoeveelheid omega 3 vetzuren te verhogen in het rantsoen van jouw paard. Zo kan je bijvoorbeeld als je zonnebloemolie voert dat vervangen met koolzaad- of sojaolie. Ook kan je er voor kiezen om een specifiek omega 3 supplement te geven. Visolie bevat veel omega 3 en is dus goed als je de hoeveelheid omega 3 in het dieet van jouw paard wilt verhogen. Zoals met elk soort voer moet je de hoeveelheid omega 3 in het dieet wel langzaam opbouwen.

Bron: Pritchett, K.B., J. L. Leatherwood, B. Vandergrift, M.J. Anderson, K.J. Stutts, M.M. Beverly, and S.F. Kelley. 2015. Influence of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation on plasma prostaglandin E2 production in young exercising horses

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina