Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Veulens verhoogde kans op maagzweren


04-11-2016


Veulens hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van maagzweren. Meer dan 50% van de afgespeende veulens zou lijden aan maagzweren. Vaak ontstaan maagzweren bij veulens door abrupt spenen, waardoor het rantsoen veranderd en veel stress ontstaat. De overgrote meerderheid van de veulens die abrupt afgespeend worden, blijken last te hebben van maagzweren.

In 2015 is er onderzoek gedaan bij 89 warmbloed veulens. In het begin van het onderzoek waren alle veulens vrij van maagzweren. Na het afspenen werden twee proeven uitgevoerd met drie verschillende rantsoenen. In de eerste proef had 62% van de veulens na het spenen last van maagzweren en bij de tweede proef zelfs 95%. Opvallend was dat de veulens die luzerne hooi gevoerd kregen, meer last hadden van maagzweren dan de veulens die normaal hooi gevoerd kregen. Lees meer over luzerne en maagzweren

In 2016 is er onderzoek gedaan bij 75 veulens, waarvan 86% last had van maagzweren voorafgaand aan het spenen en 97% na het spenen. Deze maagzweren kwamen met name voor in de krommingen van de maag (Squameuze gedeelte). Het hoge percentage veulens met maagzweren in dit onderzoek werd toegeschreven aan de drastische verandering in de omgeving ten behoeve van de studie.

Verder onderzoek is nodig om uit te zoeken of er minder maagzweren ontstaan wanneer veulens geleidelijk worden afgespeend. Ook zou het interessant zijn om te bekijken of deze maagzweren door de mentale stress van het afspenen ontstaan of door de plotselinge rantsoenverandering. Op welke manier er ook afgespeend wordt, het is aan te raden om het rantsoen van het veulen zo min mogelijk te veranderen in deze periode zodat het lichaam rustig kan wennen aan de veranderde voeding.

Lees meer:
Nieuws: Gewichtsverlies bij veulens na het afspenen voorkomen

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina