Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Najaar: Pas op voor esdoorn- en eikenbomen


03-10-2017


In de herfst liggen diverse kwaaltjes op de loer, zoals verkoudheid, stalbenen, koliek en andere kwaaltjes door een verminderde weerstand. Echter brengt de herst ook andere risico's met zich mee die veroorzaakt worden door bomen die langs de weide/paddock groeien. De esdoorn en eikenbomen verdienen in de herfst extra aandacht. Paarden die teveel eikels eten kunnen vergiftigd worden en paarden die teveel zaden van de esdoorn binnen krijgen kunnen Atypische Myopatie, een dodelijke spierziekte, krijgen.

In het najaar vallen veel eikels van de bomen, waardoor paarden die kunnen opeten. In 2015 zijn in oktober en november meer dan 10 paarden gestorven en ziek geworden vanwege een eikelvergiftiging. Met name groene onrijpe eikels zijn erg gevaarlijk. Een eikelvergiftiging kan leiden tot verminderde eetlust, koliek, aantasting van de maagdarmwand en het niet meer functioneren van de nieren wat tot de dood kan leiden. Lees meer over de symptomen en maatregelen bij een eikelvergiftiging.


Atypische Myopathie ontstaat door het eten van esdoornzaden, waarbij de stof Hypolglycin A voor vergiftiging zorgt. Deze stof komt voor in de gewone Esdoorn (Acer pseudoplatanus). De vruchten van de esdoorn rijpen in september en oktober en de giftige zaden komen vrij in oktober/november. Daarom is het risico op Atypische Myopathie in het najaar het grootste. Lees meer over het gevaar van de esdoorn

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina