Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Tips voor het overschakelen van gras naar hooi


28-09-2016


De dagen worden korter en de herfst is aangebroken. Dit betekent dat de groene sappige weide in de meeste gevallen wordt vervangen door gedroogd ruwvoer, zoals hooi of kuilgras.  VoerVergelijk geeft tips voor een soepele overgang van gras naar hooi.

1. Verzeker jezelf van een goede kwaliteit ruwvoer

De herfst is het ideale moment om de kwaliteit van ruwvoer te controleren, zodat je zeker weet of dit in combinatie met het krachtvoer voldoende is om aan de behoefte van jouw paard te voldoen. Om er zeker van te zijn dat jouw paard in goede conditie blijft tijdens de koude wintermaanden, is het verstandig om aan het begin van de herfst al te controleren, zodat gewichtsverlies wordt voorkomen door ruwvoer van te lage kwaliteit. Laat het ruwvoer bij voorkeur analyseren, zodat je precies weet wat je voert.

Jonge, groene, onrijpe planten bevatten meer eiwitten, energie en mineralen dan oudere planten met dikkere stengels. Volwassen planten bevatten meer lignine, waardoor de beschikbaarheid van voedingsstoffen afneemt. Lees meer over het beoordelen van ruwvoer.

2. Voorkom koliek
Drastische schommelingen in temperatuur en wisselende weersomstandigheden - in combinatie met de grote aanpassing van de overgang van gras naar hooi - kan de kans op spijsverteringsproblemen verhogen. Bij een drastische daling in temperatuur zijn paarden geneigd om minder te drinken. Daarnaast bevat hooi minder water dan gras, waardoor ze minder vocht binnen krijgen. Zorg ervoor dat jouw paard goed blijft drinken en voeg eventueel zout toe aan het rantsoen om extra waterverbruik aan te moedigen tijdens koude periodes.

3. Langzame overgang
Overschakelen van gras naar hooi en zelfs het overschakelen naar een nieuwe voorraad hooi brengt een grote verandering in het spijsverteringssysteem met zich mee. Laat de overgang van gras naar hooi geleidelijk verlopen, zodat je het risico op spijsverteringsproblemen verlaagd.

Lees meer:
Overgang van weide naar stal


 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina