Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Onderzoek: Tryptofaan minder kalmerend dan gedacht


03-09-2016


Voor energieke paarden zijn er veel verschillende supplementen en middelen op de markt die kalmerend kunnen werken. Tryptofaan is een essentieel aminozuur die een rustgevende werking zou hebben. Echter, recent onderzoek naar de kalmerende werking op paarden, wijst uit dat de werking van tryptofaan wordt overschat*.
 

Kalkoen en melk bevatten onder andere tryptofaan. Deze stof heeft lange tijd bekend gestaan als slaapverwekkend en kalmerend. Door deze kenmerken wordt tryptofaan regelmatig verwerkt in kalmerende middelen voor paarden. Deze kalmerende middelen zijn vaak orale pasta’s, die worden gebruikt in stressvolle situaties, om zo meer veiligheid voor paard en mens te creëren. 

In recent onderzoek kregen 60 paarden een dosis tryptofaan pasta van 30, 60 of 120 mg per kilo lichaamsgewicht oraal toegediend. Vooraf en 90 minuten na het toedienen werd de reactiesnelheid van de paarden gemeten, hier werd geen verschil in waargenomen met of zonder tryptofaan. Ook eerdere onderzoeken wijzen uit dat de kalmerende werking van tryptofaan nauwelijks of zelfs niet meetbaar is.

Nader onderzoek & advies

Ondanks deze resultaten zeggen de onderzoekers wel eerst meer onderzoek te willen doen naar de werking van tryptofaan in verschillende en/of meerdere dosis. Tot die tijd wordt er geadviseerd om niet op een eenmalige orale dosis tryptofaan te vertrouwen in stressvolle situaties en een ander soortgelijk middel te gebruiken.

*Noble, G.K., X. Li, D. Zhang, et al. 2016. Randomised clinical trial on the effect of a single oral administration of L-tryptophan, at three dose rates, on reaction speed, plasma concentration and haemolysis in horses. The Veterinary Journal. 213:84-86.

Lees meer:
Bewijs voor kalmerend effect van magnesium
Nerveuze paarden
Column: Spoken op de weg
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina