Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Wei-eiwit voor paarden


20-08-2016


Als je extra eiwitten aan je paard wilt voeren, wordt er vaak gebruik gemaakt van soja-eiwit. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor alle weefsels in het lichaam. Het is belangrijk bij het opbouwen van spieren, voor paarden die zwaar in training staan en voor fokmerries en opgroeiende paarden. Soja-eiwit is in veel voeders verwerkt, maar er zijn ook andere eiwitbronnen zeer geschikt voor paarden, zoals wei-eiwit.

Wei-eiwit
Wei-eiwit is een restproduct bij de productie van kaas. Kaas wordt gemaakt door melk te laten klonteren, ook wel stremmen genoemd. Hierna wordt de vloeistof eruit geperst, deze vloeistof heet wei. Deze wei bevat ongeveer 50% van de bestanddelen uit melk, waaronder dus ook veel eiwitten. De wei kan gedroogd worden, om zo een geconcentreerd poeder met aminozuren over te houden. Er bestaan drie soorten wei-eiwit;

1. Wei-eiwitconcentraat
Dit is gewoon gedroogde wei, wat nog lactose, vet, vitaminen en mineralen bevat. Het gehalte aan eiwit kan erg variëren in dit product, het kan tussen de 29% en 89% liggen. Vaak wordt wel de standaard van 80% aangehouden om consistentie te bereiken. Dit is de meest voorkomende vorm van wei-eiwit.

2. Wei-eiwit isolaat
Wei kan nog intensiever gefilterd worden, zodat ook een groot deel van de lactose en vetten verwijderd worden. Het product wat dan ontstaat is bijna zuiver wei-eiwit, met een eiwitgehalte van 90% tot 95%. De filtratie die wordt toegepast op dit product zorgt er voor dat alle aminozuren behouden blijven.

3. Wei-eiwit hydrolysaat

Wei-eiwit isolaat kan bewerkt worden met zuur, waardoor het in nog kleinere deeltjes wordt gebroken. Dit kan de opname verbeteren en versnellen. Deze soort is meestal prijzig en de smaak is vrij bitter waardoor het soms moeilijk gegeten wordt.

Aminozuren
Meer dan 60% van de aminozuren in wei zijn essentieel, wat het dus een volledige aanvulling van essentiële aminozuren maakt. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Er zijn 21 bekende aminozuren en de meeste daarvan kan een paard zelf produceren in het lichaam. 9 van de 21 kan een paard niet zelf aanmaken en moeten dus in de voeding zitten, dit zijn de essentiële aminozuren. Wei-eiwitten zijn van een erg hoge kwaliteit, omdat ze alle essentiële aminozuren leveren.

In onderstaande tabel wordt de hoeveelheid aminozuren in wei-eiwit vergeleken met de hoeveelheid aminozuren in soja-eiwit.

Aminozuur Wei-eiwit Soja-eiwit
Lysine 93 69
Leucine 105 85
Tyrosine 32 42
Cysteïne 21 16
Isoleucine 63 50
Valine 58 100
Threonine 69 43
Tryptofaan 18 42
Histidine 17 30
Fenylalanine 34 55


Nadelen
Wei-eiwit is een vrij dure eiwitbron en is niet geschikt voor paarden van alle leeftijden. Om 450 gram wei-eiwit isolaat te maken is ongeveer 66 kg vloeibare wei nodig, dat is gelijk aan 64 liter. Als wei-eiwit hoog is in lactose, kan dit spijsverteringsproblemen veroorzaken bij paarden ouder dan drie jaar. Op dit moment wordt wei-eiwit soms gebruikt in voeders voor veulens, maar erg weinig in voeders voor oudere paarden. In wei-eiwit concentraat kan het gehalte aan lactose tussen 4% en 52% liggen, in wei-eiwit isolaat is dit altijd minder dan 1%. De wei-eiwit supplementen voor paarden bevatten meestal weinig lactose.

Het onderzoek wat tot nu toe naar wei-eiwit is gedaan, was vooral gericht op de spieropbouwende werking. Ook zijn er een paar studies die laten zien dat lactoferrine, een eiwit in wei, een positief effect heeft op de groei van botten.

Supplementen met wei-eiwit zijn in Amerika verkrijgbaar. In Nederland en België wordt weipoeder regelmatig toegevoegd aan paardenvoeders voor jonge paarden. Paardenvoeders die weipoeder bevatten zijn o.a.: Equifirst Breeding M&F, Havens Opti grow, Hippostar Veulenopfok, Baileys Stud Mix. Lannoo Muscle Plus, Cavalor Start & Go soft.

Soja-eiwit zal voorlopig het meest gebruikte eiwit blijven in paardenvoeders en supplementen vanwege het dekken van de aminozuren behoefte van paarden en het bruikbaar zijn voor alle leeftijden. In speciale gevallen of als extra ondersteuning kan wei-eiwit heel effectief zijn.

Lees meer:
Onderzoek rol van eiwit bij spieropbouw
Voeding voor jonge/opgroeiende paarden
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina