Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Vitamine K bij insulineresistentie


29-06-2016


Insulineresistentie is een groot probleem bij paarden. In de afgelopen jaren is de medische kennis over de diagnose en behandeling van dit probleem erg verbeterd, maar er wordt nog steeds meer over dit probleem ontdekt. Recentelijk hebben onderzoekers een overzicht gegeven van diverse onderzoeken naar de rol van vitamine K bij het verminderen van de gevoeligheid voor insuline en het voorkomen van insulineresistentie.

Vitamine K
Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die bekend staat om zijn rol bij bloedstolling, maar vitamine K is ook belangrijk bij botmetabolisme (de aanmaak en afbraak van bot), het immuunsysteem, energieproductie en de ontwikkeling van zaadcellen.

Werking van vitamine K
In diverse humane onderzoeken is aangetoond dat vitamine K invloed zou hebben op het verbeteren van de gevoeligheid van insuline en glucosetoleranties, waarmee insulineresistentie voorkomen kan worden en het risico op diabetes type 2 afneemt.    

De exacte werking van vitamine K bij paarden met insulineresistentie is nog niet bekend, maar onderzoeken bij mensen en dieren veronderstellen het volgende:
•    Een eiwit wat afhankelijk is van vitamine K, osteocalcine (OC), speelt een belangrijke rol bij botvorming. Dit eiwit verbetert ook de vermenigvuldiging van cellen die insuline produceren, die gevormd en in de bloedbaan gebracht worden door de alvleesklier;
•    OC zou invloed hebben op de aanmaak van adiponextine (eiwithoormoon). Dit eiwithormoon controleert de aanmaak van insuline en glucose.
•    Vitamine K lijkt tenslotte ontstekingsremmende eigenschappen te hebben, waarschijnlijk doordat het de productie van ontstekingscellen remt.

Supplementatie
Meestal krijgt een paard genoeg vitamine K binnen door het eten van ruwvoer. Vitamine K wordt onder normale omstandigheden aangemaakt in de blinde en dikke darm. Vitamine K aanvullen is niet per definitie goed, want meer is namelijk niet beter als het gaat om micronutriënten. Deze voedingsstoffen moeten met mate worden opgenomen, over-supplementatie doet meer kwaad dan goed. Een goed samengesteld vitamines en mineralen supplement heeft een evenwichtige samenstelling van de nodige hoeveelheden van microvoedingsstoffen, waaronder vitamine K.

Bekijk hier de supplementen ter ondersteuning bij insulineresistentie

Bron: Manna, P., and Kalita J., 2016. Beneficial role of vitamin K supplementation on insulin sensitivity, glucose metabolism, and the reduced risk of type 2 diabetes: A review. Nutrition. 32:732-739.

Lees meer:
Bezoekersvraag: Voer bij insulineresistentie?


 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina