Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Hydratatie afl. 2: Uitdroging op warme dagen


15-06-2016


Water is onmisbaar in het paardenlichaam. Bij hoge temperaturen en zware prestatie stijgt de waterbehoefte aanzienlijk. Wat kun je doen om uitdroging op warme dagen te voorkomen? VoerVergelijk maakt vier afleveringen over hydratatie voor paarden. Elke week wordt een nieuwe aflevering geplaatst.

De richtlijnen over de waterbehoefte van paarden per dag lopen een beetje uitéén, afhankelijk van de bron, maar variëren tussen de 20 – 30 liter water per dag voor een volwassen paard. Volgens onderzoek, zouden paarden bij temperaturen tussen -15°C en 10°C, per dag 5 liter water per 100 kg lichaamsgewicht nodig hebben. Dit is 25 – 30 liter per dag voor een volwassen paard. Bij hoge temperaturen of inspanning kan de waterbehoefte verdubbelen.

Uitdroging op warme dagen
Wanneer de buitentemperatuur omhoog gaat, drinkt een paard automatisch meer om de lichaamstemperatuur constant te houden. Daarnaast is extra drinken noodzakelijk om het verlies van vocht door zweten  weer aan te vullen. Uitdroging op warme dagen zal vrijwel alleen voorkomen op momenten dat er geen water ter beschikking is. Wanneer een paard wordt getraind op een extreem warme dag met temperaturen ruim boven de 30°C, neemt de vochtinname voor vier uur toe met 79%.

Je paard stimuleren om te drinken

De makkelijkste manier om een paard genoeg te laten drinken is ten allen tijde zorgen voor vers en schoon water. Het water blijft fris als het vaak ververst wordt en de drinkbakken regelmatig schoon gemaakt worden.

Andere manieren om de vochtinname van je paard te stimuleren is het nat maken van hooi, ook zoutblokken of zout supplementen kunnen zorgen voor meer dorst. Een goede natrium balans in het lichaam zorgt voor een gezonde dorst- en vochtbalans.. Door middel van elektrolyten kun je de vochtbalans in het lichaam reguleren, doordat verliezen van zweten worden aangevuld. 

Kenmerken van uitdroging
Hoe lang het duurt tot een paard uitdrogingsverschijnselen vertoont is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals temperatuur, rantsoen, arbeid, dracht, lactatie en leeftijd. Symptomen van uitdroging zijn een verhoogde hartslag, verandering van kleur en droger worden van het tandvlees en het minder elastisch zijn van de huid. Deze verschijnselen treden op wanneer een paard 4% tot 6% uitgedroogd is. Diepliggende, droge ogen en een ingevallen lichaam treden vaak op als de uitdroging 8% tot 10% wordt.

De beste manier om er voor te zorgen dat je paard goed gehydrateerd blijft is door onbeperkt fris en schoon water te geven, ongeacht of het paard in de wei of op stal staat, de temperatuur en de trainingsintensiteit. Let altijd op tekenen van uitdroging en licht een dierenarts in bij het vermoeden van uitdroging zodat eventuele problemen voorkomen of geminimaliseerd kunnen worden.

Lees meer:
Hydratatie afl. 1: Hoe lang kan een paard zonder water?
Zweten: Is een zoutblok voldoende?
Water voor paarden

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina