Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Hydratatie afl. 1: Hoe lang kan een paard zonder water?


07-06-2016


Water is onmisbaar in het paardenlichaam. Water is erg belangrijk voor de vertering, het in stand houden van de lichaamstemperatuur en veel andere processen in het lichaam. Een volwassen paard heeft 18 - 21 liter water nodig in rust en dit kan oplopen tot wel 50 liter water per dag bij inspanning en hoge temperaturen. VoerVergelijk zet de komende weken alles rondom hydratatie voor je op een rijtje.

Niet drinken
Ondanks dat paarden lang met weinig water kunnen overleven, kan het fataal zijn voor een paard om helemaal geen beschikking te hebben over water. Wanneer een paard twee dagen niet gedronken heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Na drie of vier dagen kunnen de organen uitvallen en dit kan blijvende schade veroorzaken.

Andere manieren om het vochtgehalte op peil te houden
Hydratatie gaat overigens niet alleen om het drinken van water. Paarden die op de wei staan kunnen soms weinig drinken, dit komt doordat gras veel water bevat. Gras bestaat namelijk voor 84% uit water. Hoe meer droge stof een paard eet, hoe meer water het zal drinken.

In het verteringsproces komt ook water vrij, bij het afbreken van eiwit, koolhydraten en vet. Ondanks dat dit niet veel water is, draagt dit wel bij aan de totale inname van vocht. Ook dit kan invloed hebben op de vochtinname van een paard. Zorg er altijd voor dat het paard vers en schoon water tot zijn beschikking heeft, zodat het in ieder geval naar behoefte kan drinken.

Kenmerken van uitdroging
Bij paarden die uitgedroogd zijn zien we vaak een verhoogde hartslag (28 tot 40 hartslagen per minuut is normaal voor een volwassen paard). Andere symptomen zijn verandering van kleur en droger worden van het tandvlees en het minder elastisch zijn van de huid. Deze verschijnselen treden op wanneer een paard 4% tot 6% uitgedroogd is. Diepliggende, droge ogen en een ingevallen lichaam treden vaak op als de uitdroging 8% tot 10% wordt.

Uitdroging kan vaak opgelost worden door het aanbieden van schoon water, als het paard ernstig uitgedroogd is zal een dierenarts vocht via een infuus moeten toedienen.

Lees meer:
Bezoekersvraag: kan mijn paard vijf uur zonder water?
Water voor paarden

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina