Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Fructaan: het beste moment om te grazen


02-06-2016


Grazen in de weide biedt heel veel voordelen voor paarden. Helaas kunnen niet alle paarden dag en nacht buiten staan, en zijn erook paarden die simpelweg niet zo veel gras mogen eten vanwege de kans op hoefbevangenheid. Als je paard insulineresistentie heeft, of problemen zoals equine metabolic syndrome en PPID is het vooral belangrijk dat het paard op het juiste moment van de dag in de weide staat, om de gezondheid te maximaliseren en de opname van fructaan te minimaliseren.

Fructanen zijn korte ketens van een molecuul genaamd fructose, die niet in de maag of dunne darm kunnen worden afgebroken. In plaats daarvan moeten ze fermenteren (gisten) in de dikke darm. Grote hoeveelheden fructaan kunnen sommige paarden niet verdragen, wat kan resulteren in koliek of hoefbevangenheid.

De hoeveelheid fructaan in gras is afhankelijk van het soort gras, het tijdstip, het seizoen en zelfs van welk deel van het gras wordt gegeten; de blaadjes of de stam. Zo kan het dus veel verschil maken of je je paard op het midden van de dag of ’s ochtends vroeg laat grazen. De volgende overwegingen zijn belangrijk wanneer je je paard met gevoeligheid voor suiker laat grazen:

1. Snelle groei
De hoeveelheden fructaan in gras is hoger in periodes waarin het gras hard groeit. In het voorjaar en na heftige regenval na een hittegolfis het verstandig om het grazen te minimaliseren of een graasmasker te gebruiken om zo de fructaan inname zo laag mogelijk te houden.

2. Overbegrazing
De stengels van gras bevatten in de regel meer fructaan dan de bladeren. Vermijd daarom overbegrazing van de weide, zodat paarden de stengels niet hoeven te eten die dicht bij de grond zitten. Weiland rotatie of strookbegrazing kan hierbij helpen.

3. Gestresst gras
Overbelaste, gestreste planten produceren meer fructaan dan planten die geen problemen hebben met overleven. Droogte en een slechte bodemgesteldheid (zoals een hoog zoutgehalte of te weinig bemesting) zijn factoren waar gras slecht tegen kan, dus met deze omstandigheden dient het grazen beter beperkt worden.

4. ’s morgens of ’s avonds beweiden
Fructanen worden overdag geproduceerd in de bladeren van het gras. Om de inname van fructose-rijk blad te minimaliseren is het beter om paarden in de vroege ochtend (voor 10:00 uur) of later in de avond (na 20:00 uur) te laten grazen Let er wel op dat er op deze momenten veel muggen zijn.

Zetmeel en suikers, zoals fructaan, zijn niet per se een probleem voor alle paarden. Sommige paarden zijn hier extra gevoelig voor en voor deze paarden zijn bovenstaande maatregelen erg belangrijk.

Lees meer:
Suikers in gras
Laag suiker/zetmeel dieet
Bezoekersvraag: Hoe lang op de weide n.a.v. fructaanindex?
Fabel: ’s Morgens beweiden is gevaarlijk
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina