Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Suikeralert: Sterke stijging suikergehalten in vers gras


10-05-2016


Eurofins Agro (voorheen BLGG), heeft in april een forse stijging gemeten in de suikergehalten in vers gras. Begin april was het gemiddelde suikergehalte 12% en eind april lag dit boven de 20%. Deze hoge suikergehalten in het gras kunnen leiden tot diarree, koliek en hoefbevangenheid.

Suiker in vers gras steeg in de maand april sterk

De verschillen in Nederland zijn vrij groot. Dit is o.a. afhankelijk van het grasmengsel, bemesting en bodemsoort. Doordat het lang koud is gebleven is het groeiseizoen pas laat gestart. Hierdoor is het gras nog relatief jong en bevat veel energie. Hierdoor kunnen paarden en pony's snel last krijgen van overgewicht.

De afgelopen dagen zijn de nachten erg koud geweest en de dagen erg warm. Hierdoor stijgt het suikergehalte verder in het gras. Doordat het 's nachts erg koud is kan de grasplant niet groeien en wordt het suiker opgeslagen. Gedurende de dag stijgt de temperatuur en komen de opgehoopte suikers vrij in het gras. Als er een warme dag volgt op een koude nacht, dan kun je het beste 's middags beweiden.

Bij normale temperatuurverschillen tussen de dag en de nacht kun je het beste beweiden tussen 5:00 en 10:00 uur 's mogens, als jouw paard gevoelig is voor suiker. Daarnaast is het verstandig om de grasopname te beperken door strookbegrazing of een graasmasker.

Lees meer:
Suikers in gras


Bron: Veel suiker en hoog VEM in vers gras

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina